ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2023
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε η εκδρομή μας στην Καλαμάτα, τις αρχαίες Φερές, όπως αναφέρεται στον Όμηρο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε όλοι την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και να απολαύσουμε τις φυσικές ομορφιές της πατρίδας μας.
Την 1η μέρα, Τετάρτη 3 Μαΐου, νωρίς το πρωί φτάσαμε στην αρχαία Μεσσήνη, μια από τις πιο καλοδιατηρημένες και εντυπωσιακές πόλεις της αρχαιότητας που ιδρύθηκε από τον Επαμεινώνδα τον 4ο αι. π.Χ. Εκεί κάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό, περιηγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο που καταλάμβανε μία τεράστια έκταση 400 στρεμμάτων μην ξέροντας τι να πρωτοθαυμάσουμε: το αρχαίο θέατρο, το εκκλησιαστήριο, το περίφημο στάδιο με τις στοές, το Μαυσωλείο, το ιερό της Αρτέμιδος, το Ασκληπείο και τόσα άλλα. Δυστυχώς όμως η παράσταση που είχαμε προγραμματίσει να παρακολουθήσουμε στο αρχαίο εκκλησιαστήριο, λόγω καιρικών συνθηκών έγινε σε άλλον χώρο στην πόλη της Καλαμάτας και τελικά δεν την παρακολουθήσαμε. Συνεχίσαμε την πορεία μας προς την μνημειώδη Αρκαδική Πύλη, μία από τις δύο Πύλες των τειχών της Αρχαίας Μεσσήνης, με τις μεγάλες σε όγκο ασβεστολιθικές πέτρες. Η επόμενη στάση μας ήταν στο Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, στο οποίο εκτίθενται εντυπωσιακά αγάλματα και άλλα εκθέματα από τον χώρο της ανασκαφής. Φεύγοντας από την Αρχαία Μεσσήνη με κατεύθυνση προς Καλαμάτα έχουμε πια τον ήλιο να μας συνοδεύει. Η πρώτη γνωριμία μας με την πόλη της Καλαμάτας αρχίζει από τον Μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής και συνεχίζεται με τη βόλτα μας προς το ιστορικό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων στον πεζόδρομο της πόλης, όπου και κάναμε στάση για ξεκούραση και φαγητό. Μετά την άφιξή μας στο ξενοδοχείο η πρώτη μέρα τελείωσε με βραδινή βόλτα και παγωτό στην παραλία της Καλαμάτας, εκεί που βρισκόταν και το ξενοδοχείο μας.
Η 2η μέρα ξεκίνησε με έναν ανοιξιάτικό ήλιο που απολαμβάναμε στη διάρκεια της διαδρομής μας προς τη Μεθώνη. Στην παραλιακή κωμόπολη περιηγηθήκαμε στο επιβλητικό Κάστρο χτισμένο από τους Ενετούς πάνω στην παραλία. Μπήκαμε στο Μπούρτζι, μικρό επιθαλάσσιο οχυρό, κτισμένο σε μικρή νησίδα στα νότια του κάστρου και απολαύσαμε την υπέροχη θέα. Επόμενος σταθμός μας η Πύλος, κωμόπολη στον όρμο του Ναυαρίνου απέναντι από το νησάκι Σφακτηρία. Παρακολουθήσαμε στη Βιβλιοθήκη της Πύλου, που στεγάζεται στην οικία του Ολυμπιονίκη Κ. Τσικλητήρα, μία ψηφιακή αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ναυαρίνου το 1827, που έκρινε σε μεγάλο βαθμό την πορεία της Επανάστασης του 1821. Περπατήσαμε, γευματίσαμε και χαλαρώσαμε στην κεντρική πλατεία με το μνημείο των Τριών Ναυάρχων. Η επίσκεψή μας στην Πύλο τελείωσε με στάση στο περίφημο Νεόκαστρο. Θαυμάσαμε τις αρχαιότητες του αρχαιολογικού Μουσείου που βρίσκεται μέσα στο κάστρο, είδαμε την εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τη συλλογή με τις ενάλιες αρχαιότητες στο Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας και απολαύσαμε το ανθισμένο τοπίο. Αργά το απόγευμα ήμασταν πίσω στο ξενοδοχείο. Μετά το δείπνο ακολούθησε μια ακόμα έξοδος στην Καλαμάτα.
Την τελευταία μέρα επισκεφτήκαμε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στην Καλαμάτα. Γνωρίσαμε μέσα από τα εκθέματα την αγροτική και γεωργική βιοτεχνία, την υφαντική τέχνη, τα γεωργικά, ποιμενικά και αστικά επαγγέλματα, αποκτώντας έτσι μία ολοκληρωμένη εικόνα για τον προβιομηχανικό τρόπο ζωής στη Μεσσηνία. Στον επόμενο όροφο του μουσείου είδαμε εκθέματα από την τυπογραφία/ βιβλιοδεσία και εκθέματα από το 1821 όπως τα προσωπικά αντικείμενα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλων οπλαρχηγών του Αγώνα, όπλα και παραδοσιακές στολές. Η εκδρομή μας συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη και περιδιάβαση στα σοκάκια της ιστορικής πόλης του Ναυπλίου.
Επιστρέψαμε στο σχολείο γύρω στις 8.30 το βράδυ γεμάτοι ευχάριστες αναμνήσεις και όμορφες εικόνες από τα τοπία και τα μνημεία του τόπου μας συνειδητοποιώντας για μία ακόμα φορά πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σε μια τόσο όμορφη και πλούσια σε πολιτισμό χώρα.
Οι συνοδοί καθηγητές:
Κουσερή Γεωργία, Δημητρίου Μάχη, Τσαούση Ελένη, Ρήγας Θεόδωρος και Μπακάλης Δημήτρης.