Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ
1.png
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Γιορτές - Εκδηλώσεις / Σχ. Έτος 2017-2018 / Βραδιά με τον Πάνο Κυπαρίσση στο σχολείο μας

Βραδιά με τον Πάνο Κυπαρίσση στο σχολείο μας

Μια βραδιά με τον Πάνο Κυπαρίσση στο 1ο Γυμνάσιο Γέρακα
γράφει η Μαίρη Αντωνίου

Μια βραδιά ποίησης και όχι μόνο..., είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018, στο 1ο Γυμνάσιο Γέρακα. Επίτιμος καλεσμένος μας ο ποιητής, συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης, εικαστικός και ηθοποιός Πάνος Κυπαρίσσης, συντοπίτης μας, μιας και είναι μόνιμος κάτοικος του Γέρακα.
Είναι όμως, κι ένας από εμάς, αφού έχει σπουδάσει Μαθηματικά και Φιλολογία και εργάστηκε για μια περίπου δεκαετία στη Μέση Εκπαίδευση.
Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο ποίησης το 2014 για την ποιητική συλλογή του «Τα Τιμαλφή», και το πρώτο βραβείο του «Διεθνούς φεστιβάλ Ιεράπετρας» για το ντοκυμαντέρ «Γιάννενα του στοχασμού και των θρύλων», έχει γράψει δοκίμια και μεταφράσει θεατρικά κείμενα. Το τελευταίο του έργο έχει τίτλο «Το παραμύθι της μοναξιάς», ένα ποιητικό παραμύθι για παιδιά.

Η πρόταση να φιλοξενήσουμε τον Πάνο Κυπαρίσση στο σχολείο μας, σε μια εκδήλωση προς τιμήν του, προέκυψε από την κα Δέσποινα Δαλιάνη.
Ο Πάνος Κυπαρίσσης γεννήθηκε στην Οξυά Ιωαννίνων, σε καιρούς για την Ελλάδα ζοφερούς. Όσα σημάδεψαν την παιδική του ηληκία και τον ακολούθησαν ως βιώματα στη μετέπειτα ζωή του τα αποτυπώνει στο χαρτί. Η γραφή του εύληπτη, όχι εύπεπτη ως προς το περιεχόμενο, ωστόσο απείρως ελκυστική. Προσεγγίζει την ανθρώπινη ύπαρξη και τα «πάθη» της, με ενσυναίσθηση και σεβασμό και το ίδιο κάνει για κάθε τι «ταπεινό» που μας περιβάλλει, δίνοντάς του αξία και ξεχωριστή υπόσταση. Όλα τα μετουσιώνει σε τέχνη.
Ο ίδιος, ως άνθρωπος, είναι απλός, άμεσος και επικοινωνιακός. Ως μορφή των γραμμάτων και των τεχνών, μας συνεπήρε.
Τον καλωσορίσαμε με το τραγούδι «Πόλη-Κόρη», τους στίχους του οποίου έγραψε ο ίδιος για το ντοκυμαντέρ «Τα Γιάννενα του στοχασμού και των θρύλων» σε σενάριο και σκηνοθεσία δική του. Το είχε διδάξει ο συνάδελφος, καθηγητής Μουσικής κ. Θεόδωρος Ρήγας, το απέδωσαν εξαιρετικά τα παιδιά της χορωδίας και το δραματοποίησε επί σκηνής η χορευτική ομάδα των μαθητριών μας.
Αναγνώστηκαν ποιήματά του από τον ίδιο το δημιουργό, τους μαθητές Κων/νο Τόγια και Γωγώ Δήμου, τους εκπ/κούς Βάσια Γερμανού, Βάσω Παπαγιανοπούλου και Μαίρη Αντωνίου, τη Δήμητρα Δημητροπούλου και τη Δέσποινα Δαλιάνη από τις ποιητικές συλλογές «Τα Τιμαλφή», «Το χώμα που μένει», « Φως Ορυχείου», «Σκύβοντας Ουρανέ».
Προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους, με τίτλο «Η θητεία της άνοιξης», της οποίας το σενάριο βασίστηκε στο ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Στο Μοναστήρι του Όσιου Λουκά», και σκηνοθεσία δική του.
Ο Πάνος Κυπαρίσσης μας μίλησε και για την άλλη καλλιτεχνική πτυχή του ταλέντου του, αυτή της ζωγραφικής και της γλυπτικής καθώς τα έργα του προβάλλονταν στο φόντο.
Έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.
Για τον Πάνο Κυπαρίσση μίλησαν δύο άνθρωποι που τον γνωρίζουν προσωπικά και τον θεωρούν σπουδαίο κεφάλαιο στο χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών στον τόπο μας, η κα Δέσποινα Δαλιάνη και ο δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Χατζηνικολάου.
Μίλησε και ο ίδιος για την ποίηση και την τέχνη τοποθετώντας τα σ’ ένα πλαίσιο προσωπικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και καλλιτεχνικό. Συνδιαλέχθηκε με το κοινό, πάντα με αφορμή τα έργα του.
Στο τέλος της εκδήλωσης, του επιφυλάξαμε μια έκπληξη. Ένα χειρόγραφο ποίημα, που αυτοστιγμεί, είχε γράψει παλιά, κοιτώντας μια φωτογραφία στο βιβλίο «Η ιστορία του Γέρακα και της Πηγής». Απεικόνιζε μια παρέα ανδρών, που είχαν συγκεντρωθεί, χειμώνα στο χιόνι, να συζητήσουν την προοπτική να γίνει ο Γέρακας αυτόνομη κοινότητα. Του είχε κάνει εντύπωση το επίθετο ενός εξ’ αυτών, Κιβωτός. Μας το διάβασε.
Έτσι έκλεισε η βραδιά της Δευτέρας, με όλους μας να νιώθουμε ευφορία και μια παρεϊστικη διάθεση. Όπως ακριβώς το επιθυμούσε ο Πάνος Κυπαρίσσης εξ’ αρχής.

Την επιμέλεια και το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Μαίρη Αντωνίου, εκπ/κός του 1ου Γυμνασίου Γέρακα.

Την εκδήλωση τίμησαν, εκτός από τους εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, δημότες του Γέρακα και την οικογένεια του Π. Κυπαρίσση, ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Αθανάσιος Ζούτσος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωστής Σμέρος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Θεόδωρος Σταματίου, κα Πόπη Ζινέλη, κ. Δημήτρης Μπαξεβάνης, κ. Βασίλης Δημητριάδης, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπ/σης κ. Άγγελος Λιακόπουλος και ο ομολογός του για την Α/θμια Εκπ/ση κ. Γεώργιος Μουρτζιάπης. Από τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής μας τίμησαν η κ. Λουκία Στέφου, Σχολική Σύμβουλος των Φιλολόγων και η κ. Κατερίνα Αλεξιάδη, υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Σπάτων, κ. Παναγιώτης Δημαράς, η Δ/ντρια του 2ου Γ/σίου Γέρακα, κα Κορίννα Περτσινίδου, η Δ/ντρια του 3ου Δ.Σ. Γέρακα, κα Αφροδίτη Καποθανάση, η πρώην Αντιδήμαρχος κα Ελένη Τσιλίμου, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων και η γνωστή τραγουδίστρια Μαρία Σουλτάτου
Ξεχωριστές ευχαριστίες στην πρόεδρο του Σ.Γ.Κ. του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, κα Δήμητρα Δημητροπούλου και στα μέλη κα Πηνελόπη Μαργέτη και κα Κατερίνα Λιάπη για την παρουσία τους και την πολύτιμη βοήθειά τους.

Τραγούδησαν: Γ. Δήμου, Α. Κουτσοστάθη, Γ Καμμένου, Μ. Γαρέφου, Μ. Ανάγνου, Αγ. Δημητρίου, Ειρ. Πλόχωρου, Ατζ. Κουρμούκη, Μ. Καλικμάνη, Γ. Σιγανός, Γ. Σπανός.
Χόρεψαν: Εβ. Κανατά, Ελ. Κουβαρδά, Ίρ. Χρήστου.

 

 

kyparisis1 kyparisis2 kyparisis3
kyparisis4 kyparisis5 kyparisis6
 kyparisis7  kyparisis8  kyparisis9
 kyparisis10  kyparisis11  kyparisis12
 kyparisis13  kyparisis14  kyparisis15
 kyparisis16  kyparisis17  kyparisis18
Βρίσκεστε εδώ: Home Γιορτές - Εκδηλώσεις Σχ. Έτος 2017-2018 Βραδιά με τον Πάνο Κυπαρίσση στο σχολείο μας