Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ
1.png

Ομιλία κ. Καρατάσιου

Tην Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 η περιβαλλοντική ομάδα «Κλιματική αλλαγή. Ο πλανήτης θα αντέξει. Εσύ;» και η πολιτιστική ομάδα «Διαχείριση πολιτισμικών μνημείων στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης» παρακολούθησε την ομιλία του κ. Καρατάσιου επιστήμονα από το Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος το οποίο ειδικεύεται στη μελέτη αρχαιολογικών υλικών και υλικών για τη συντήρηση των μνημείων.

Ο κ. Καρατάσιος εστίασε στην επικινδυνότητα της κλιματικής αλλαγής που εκτός από τις πλημμύρες έγκειται στη μελλοντική δημιουργία ακραίων καιρικών συνθηκών που ευνοούν την κρυστάλλωση των διαλυτών αλάτων. Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως συνέπεια στη σχετική υγρασία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα η οποία δημιουργεί συνθήκες για να γίνονται πολλοί και έντονοι κύκλοι υγροποίησης και στερεοποίησης των αλάτων. Αυτή η κρυσταλλοποίηση των αλάτων δημιουργεί πίεση στα υλικά κατασκευής των μνημείων με αποτέλεσμα να τα ρηγματώνουν και να τα διαβρώνουν.

Η παραπάνω θεωρία πλαισιώθηκε από παραδείγματα διάβρωσης των μνημείων που οφείλεται στην κρυσταλλοποίηση των αλάτων όπως εκείνο που αφορά το αρχαίο θέατρο της Ζέας στον Πειραιά όπου φάνηκε ο υψηλός βαθμός διάβρωσης των πλίθων.

Έγινε επίδειξη  πειραμάτων και μετρήσεων που έδωσαν διαδραστικό και βιωματικό τόνο στην ομιλία. Τα παιδιά πρόθυμα συμμετείχαν και κατανόησαν όλη τη θεωρία θέτοντας κατόπιν και πολλά εύστοχα ερωτήματα. Έγινε μέτρηση της σχετικής υγρασίας με φορητό όργανο με αισθητήρα και πείραμα προσομοίωσης της πίεσης που υφίστανται τα υλικά από τους κρυστάλλους με τη χρήση μπαλονιών και ποτηριών.

Όταν η ομιλία ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των δράσεων του εργαστηρίου αναφορικά με τη δημιουργία επιστρώσεων στα υλικά προκειμένου να αποτρέψουν την απορρόφηση νερού, πραγματοποιήθηκε  το πείραμα με τα πλακάκια που άλλα απορροφούσαν το νερό δημιουργώντας στάμπα και άλλα το κρατούσαν στην επιφάνειά του λόγω της ύπαρξης ειδικής επίστρωσης. Το πείραμα αυτό ήταν σημαντικό στο να γίνει αντιληπτό το ότι αν εμποδίσουμε την είσοδο νερού στο υλικό, εμποδίζουμε και την κρυσταλλοποίηση και επομένως τη διάβρωσή του.

Μια άλλη δράση του Ινστιτούτου είναι η παραγωγή υλικών, παρόμοια με το τσιμέντο, που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον όπως είναι ο υδραυλικός ασβέστης, για την παραγωγή του οποίου εξοικονομούμε 81% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης στο Ινστιτούτο δημιουργούνται υλικά που αυτοεπισκευάζονται (αν δημιουργηθεί ρωγμή στο υλικό, αυτή επουλώνεται από μόνη της), όπως και φωτοκαταλυτικά υλικά που παραμένουν λευκά στη διάρκεια του χρόνου.

Θερμές ευχαριστίες να αποδώσουμε στον κ. Καρατάσιο για την πολύ διεξοδική ομιλία του που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μαθητών μας όπως και στην κα Βλαχογιάννη, Δρ. Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Κύρια Ερευνήτρια στο εργαστήριο Περιβαλλοντικών Αλλαγών, ΙΠΡΕΤΕΑ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, για τη συμβολή της στην πραγματοποίηση αυτή της ομιλίας. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο Ινστιτούτο και στις δράσεις του αναφορικά με τη δημιουργία υλικών για την προστασία των μνημείων.

karatasios1
karatasios1 karatasios1
karatasios2
karatasios2 karatasios2
karatasios3
karatasios3 karatasios3
karatasios4
karatasios4 karatasios4
karatasios5
karatasios5 karatasios5
karatasios6
karatasios6 karatasios6
karatasios7
karatasios7 karatasios7
karatasios8
karatasios8 karatasios8
karatasios9
karatasios9 karatasios9
karatasios10
karatasios10 karatasios10