Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ
2.png
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Η Εφημερίδα μας / Ταινίες που είδαμε / Η ζωή είναι ωραία

Η ζωή είναι ωραία

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

« Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ»


Η ταινία «η ζωή είναι ωραία» του Benini, είναι μία άκρως αντιπολεμική ταινία που ξαναπαίζεται στις κινηματογραφικές αίθουσες με αφορμή την επέτειο του 40΄ και γενικά τα γεγονότα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ταινία ξεκινάει με την γνωριμία του ήρωα με μία δασκάλα, την οποία ερωτεύεται και μ’έναν πολύ εντυπωσιακό τρόπο, την κλέβει και την παντρεύεται. Η ιστορία ξεκινάει ουσιαστικά από το σημείο εκείνο που, ενώ ζουν ευτυχισμένοι με τον πεντάχρονο γιο τους, οι Γερμανοί  συλλαμβάνουν πατέρα και παιδί για να τους πάνε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τους ακολουθεί και η μητέρα, παρόλο που δεν είναι υποχρεωμένη, επειδή θέλει να είναι μαζί τους. Ο πατέρας τότε, καταφέρνει να κρατήσει κοντά του το παιδί και προκειμένου να απαλύνει τη σκληρότητα της κατάστασης για τον γιο του, του παρουσιάζει την αιχμαλωσία σαν ένα παιχνίδι.
Θα τα καταφέρει άραγε ή το παιδί θα βιώσει τελικά την  σκληρή πραγματικότητα του πολέμου; Ο Benini, ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής καταφέρνει να μας συγκινήσει, να μας κάνει να ευαισθητοποιηθούμε, να προβληματιστούμε, ακόμα και να γελάσουμε  προβάλλοντας την έννοια «Άνθρωπος» μέσα στην τραγικότητα του πολέμου.


ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
«Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ»
 
Ο τίτλος αυτής της ταινίας αποδεικνύει ταυτόχρονα και όλο της το μεγαλείο. Υπάρχουν δηλαδή, στη ζωή κάποια πράγματα που την κάνουν να εξακολουθεί να είναι όμορφη όσες δυσκολίες και αντιξοότητες και αν υπάρξουν.
Ο Benini το καταφέρνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο χωρίς ούτε μία βίαιη σκηνή, χρησιμοποιώντας ακόμα και το χιούμορ προσπαθεί να αναδείξει το μεγαλείο και την δύναμη της ανθρώπινης ψυχής. Όλα αυτά πραγματοποιούνται μέσα από την δύναμη του παραμιθιού, με ξεκάθαρο ηθικό δίδαγμα και πρωτοτυπία σεναρίου.
 Ο ήρωας της ταινίας μαζί  με τον γιο του αναγκάζεται να ζήσει σε  στρατόπεδο συγκέντρωσης λόγω της εβραϊκής του καταγωγής. Αυτή λοιπόν την πραγματικότητα προσπαθεί να κρίψει από το παιδί παρουσιάζοντας την αιχμαλοσία σαν ένα παιχνίδι. Κάποιες φορες το παιχνίδι αυτό φαντάζει δυσάρεστο και βαρύ για το παιδί, αλλα ο πατέρας του με απίστευτη ψυχική δύναμη τον πείθει να συνεχίσουν για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην ζωή.
Οι πρωταγωνιστές είναι όλοι υπέροχοι. Ο Benini αστείος και συγκινητικός όπως πάντα, η Νικολέτα Μπράσσι συμβολίζει την αγάπη μέσα στην οικογένεια, ενώ ο μικρός Giorgio Kantarini είναι μοναδικός και το βλέμμα του αξιολάτρευτο και επιτυχημένο. Τέλος, η μουσική του Nikola Piovani είναι εξαιρετική, ταιριάζει απόλυτα με την ιταλική φινέτσα και μας γεμίζει συναίσθημα.
Τελικά η ουσία είναι μία. Η ζωή είναι ωραία και για αυτό αξίζει να την ζει κανείς. Η ταινία αποτελεί έναν ύμνο στο θαύμα της ζωής και στον αγώνα για επιβίωση. Αποκρύπτοντας την βία και απομακρύνοντας κάθε δραματικό στοιχείο μιας  κλασικής πολεμικής ταινίας, αναδυκνείώνται η ελπίδα και το χαμόγελο ενάντια στην βία και στον θάνατο.

Από το μαθητή Άγγελο Βαλσαμίδη


 

Βρίσκεστε εδώ: Home Η Εφημερίδα μας Ταινίες που είδαμε Η ζωή είναι ωραία