Επίσκεψη στη Βραυρώνα
- 24 Απρ 2017
- Ανανεώθηκε 24 Απρ 2017
- Αναρτήθηκε 24 Απρ 2017
- Εμφανίσεις: 1167
Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Κλιματική Αλλαγή. Ο πλανήτης θα αντέξει. Εσύ;" και το πολιτιστικό πρόγραμμα "Διαχείριση μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης" επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Βραυβρώνας και ξεναγήθηκαν τόσο στον χώρο όσο και στο μουσείο.
Η Βραυρώνα είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Αττικής.Σύμφωνα με τον μύθο κατά την Τρωική εκστρατεία, η θεά Άρτεμη απαίτησε την θυσία της Ιφιγένειας για να αφήσει τον Μυκηναϊκό στόλο να πλεύσει προς την Τροία. Την στιγμή της θυσίας η Άρτεμις έσωσε την Ιφιγένεια και την μετέφερε στην χώρα των Ταύρων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η Ιφιγένεια επέστρεψε από 'κει στην Ελλάδα με την βοήθεια του αδερφού της του Ορέστη. Σύμφωνα με μία παραλλαγή του μύθου που μεταφέρει ο Ευριπίδης, η Ιφιγένεια στην επιστροφή της έφτασε στην περιοχή της Βραυρώνας και έγινε ιέρεια της Άρτεμιδος.
Η λατρεία της Άρτεμιδος στην περιοχή της Βραυρώνας φαίνεται να ξεκίνησε τον 8ο αιώνα π.Χ. ενώ ο ναός χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Τα επόμενα χρόνια υπήρξε σημαντική επέκταση του λατρευτικού χώρου. Σταδιακά όμως μετά τους πολέμους των Αθηναίων με τους Μακεδόνες η περιοχή άρχισε να παρακμάζει και φαίνεται να εγκαταλείφθηκε τον 2ο αιώνα π.Χ., πιθανόν μετά από πλημμύρες
Οι ανασκαφές κατά την δεκαετία του 1950 και 1960 και αποκάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικού χώρου. Η αναστήλωση έγινε από τον τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Χαράλαμπο Μπούρα. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του αρχαιολογικού χώρου είναι ο ναός της Αρτέμιδος, η στοά σχήματος Π, η ιερή πηγή, η γέφυρα πάνω στον Ερασινό ποταμό, η παλαίστρα, το γυμνάσιο κ.α. Ο ναός της Αρτέμιδος είναι ένας μικρός σε μέγεθος ναός από τον οποίο σώζεται κυρίως η πλαϊνή του πλευρά, Υπάρχει αμφιβολία για την μορφή που είχε η πρόσοψή του αλλά πιστεύεται πως ήταν εξάστυλος, κατά μία άλλη άποψη δίστυλος με τοίχο ενδιάμεσα. Η στοά σχήματος Π περιέβαλλε ένα μεγάλο προαύλιο στην πλαϊνή πλευρά του ναού. Γύρω από την στοά υπήρχαν βάσεις με μικρά αγάλματα.
Η θεά Άρτεμης εκτός από θέα του κυνηγιού και της φύσης, υπήρξε σύμφωνα με μυθολογία και προστάτιδα των μικρών παιδιών, των εφήβων και των επίτοκων. Γι αυτό το λόγο βρίσκουμε στο μουσείο της Βραυρώνας απίστευτα γλυπτά των «Άρκτων», των μικρών κοριτσιών που ήταν αφιερωμένα στη Θεά Άρτεμη.
Ο Συντηρητής του αρχαιολογικού χώρου, κ. Γαρμπής, μας μίλησε για τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι τώρα λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Ερασίνου. Αυτό έχει ως συνέπεια τη διάβρωση του μνημείου. Μας εξήγησε ότι ο ψαμίτης, ο οποίος αποτελείται από άμμο και ασβεστίτη, και είναι το κύριο δομικό υλικό του μνημείου έχει μπει σε διαδικασία υποβάθμισης λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Η διάβρωση προκαλείται από τους επαναλαμβανόμενους κύκλους ύγρανσης και ξήρανσης. Λόγω των πλημμυρών, τα διαλυτά άλατα, χλωριούχο νάτριο και θεϊκο νάτριο, εισχωρούν μέσα στο πέτρωμα, διογκώνονται και τελικά το κατακερματίζουν. ¨Όλα αυτά επιτείνονται με την κλιματική αλλαγή.
Η προσπάθεια που γίνεται για να απομακρυνθούν αυτά τα άλατα είναι μέσω των αφαλατώσεων. Όμως με τα συνεχιζόμενα πλημμυρικά φαινόμενα η διαβρώση του υλικού συνεχίζεται ακάθεκτη. Επίσης η προσπάθεια να συγκρατηθούν κάποια επιφανειακά στρώματα του λίθου, είναι δύσκολη λόγω το ότι είναι ογκώδη τα μέλη του μνημείου και τα διαθέσιμα στερεωτικά υλικά, τα οποία να μην υποβαθμίσουν κι άλλο το υλικό, είναι πολύ λίγα.
Αφού θαυμάσαμε το τοπίο, είδαμε τα απομεινάρια του ναού της Αρτέμιδας, του τάφου της Ιφιγένειας, και ακούσαμε τα πουλιά, ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας με την περιήγησή μας στο μουσείο όπου θαυμάσαμε τα μοναδικά αγάλματα μικρών κοριτσιών. Ο καιρός υπέροχος μέχρι που πήραμε τον δρόμο της επιστροφής και εκεί μας βρήκε η νεροποντή.