Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ
2.png
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Το σχολείο / Ιστορικό / Ιστορικό

Ιστορικό

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ
 
       Η περιοχή του Γέρακα, μέχρι τις αρχές  του  1979, ανήκε ως συνοικισμός στην Κοινότητα Παιανίας.  Από τις αρχές της δεκαετίας  του ’60 οι κάτοικοί του, είτε σε οργανωμένες ομάδες είτε κινούμενοι ατομικά, έκαναν πολλές προσπάθειες με υπομνήματα και ενημερωτικά σημειώματα προς τις Αρχές, να δημιουργήσουν αυτόνομη ομώνυμη Κοινότητα. Τελικά τον Ιανουάριο  του 1979 αναγνωρίζεται ως τέτοια και το Μάϊο του 1990 μετατρέπεται σε Δήμο. Σήμερα μαζί με την Ανθούσα και την Παλλήνη αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Παλλήνης.
     Οι πρώτες κινήσεις των κατοίκων του για την αναγνώρισή του ως Κοινότητα συμπληρώθηκαν με προσπάθειες κατασκευής κοινωφελών έργων και κυρίως δημιουργία Σχολείου, Δημοτικού Σχολείου. Το πρώτο Δημοτικό ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1955 και περνώντας από διάφορες φάσεις  η κτιριακή του εγκατάσταση ολοκληρώθηκε το 1981. Μέχρι το 1976 οι ανάγκες των μαθητών για συνέχιση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καλύπτονταν από τα Γυμνάσια των Σπάτων, της Παιανίας και της Αγίας Παρασκευής. 
     Το πρώτο Γυμνάσιο στο Γέρακα ιδρύθηκε το 1977 με την επωνυμία «Μεικτό Γυμνάσιο Σταυρού» και στεγάστηκε σε ένα κτίριο πολύ κοντά στην παλιά γέφυρα του Σταυρού από την πλευρά των Γλυκών Νερών. Το επόμενο σχολικό έτος μεταφέρθηκε στον άλλοτε θερινό κινηματογράφο ΣΙΝΕ ΣΤΑΥΡΟΣ και στεγάστηκε σε κάτι μικρά δωματιάκια χωρίς θέρμανση και ήλιο, που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες του.  Παρέμεινε σ’ αυτό το χώρο μέχρι το 1991 και εντωμεταξύ μετονομάστηκε σε  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΑΚΑ.
      Από το 1991, αφού  ο χώρος αυτός δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του, χωρίστηκε σε δύο Γυμνάσια , το 1ο και 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΓΕΡΑΚΑ, τα οποία στεγάστηκαν  σε καινούργια κτίρια.
     Το σχολείο μας που είναι το 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΑΚΑ στεγάζεται στο κτίριο επί των οδών Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και Αγίας Λαύρας στην περιοχή του Λόφου Κεραίας. Είναι χτισμένο σε επικλινή θέση με πολύ καλή θέα και σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο βρίσκεται το κτίριο με τον προαύλιο χώρο του και στα άλλα δύο είναι τα γήπεδα μπάσκετ, βόλεϋ και ποδοσφαίρου. Λεύκες, ευκάλυπτοι, πεύκα, ακακίες και πολλά  δέντρα και λουλούδια περιβάλλουν τους χώρους και των τριών επιπέδων. 
     Τα χωροταξικά όρια του σχολείου όμως έτσι όπως έχουν οριστεί με έγγραφο (αριθμ. πρωτ. 129/2012) της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Παλλήνης έχουν ως εξής: Κλεισθένους – Λ. Παραθώνος – Λ. Σπάτων – Τυρταίου (όρια με Δ. Γλυκών Νερών) – Θεοτοκοπούλου – Περ. Υμηττού (Παράσχου) – Σολωμού – Μαντζάρου – Σεφέρη  - Λ. Σπάτων – Καζαντζάκη – Πολίτη – Σολωμού – Μαραθώνος – Ευρυτανίας – Γαργητού – Αττική Οδός – Κλεισθένους.
      Στο σχολείο μας , εκτός από το καθαρά εκπαιδευτικό έργο που παράγεται  υλοποιούνται κάθε χρόνο , κυρίως την τελευταία  15ετία, προαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα  που έχουν ως στόχο τη διεύρυνση της γνώσης, την ανάπτυξη  πνεύματος ομαδικότητας και συνεργατικότητας ανάμεσα στους μαθητές και την καλλιέργεια σχέσεων οικειότητας , αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού  σε μαθητές και καθηγητές. Το τελικό αποτέλεσμα αυτών των προγραμμάτων διαχέεται στην τοπική κοινωνία με την παρουσίαση θεατρικών  παραστάσεων  και άλλων μουσικοχορευτικών και λογοτεχνικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούμε, τόσο στο χώρο του σχολείου, όσο και στο Πολιτιστικό  Κέντρο του Δήμου.  Τις προσπάθειές μας αυτές  έχει στηρίξει ο επί μια δεκαετία ακούραστος και αθόρυβος Διευθυντής του σχολείου κος Κάνδιας Ιωάννης ( αλλά και από το 1978 καθηγητής  στο σχολείο) και συνεχίζει τη σκυτάλη ο νυν Διευθυντής Δημαράς Παναγιώτης.  Στο πλευρό  μας υπάρχουν επίσης και οι εκάστοτε εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και τους ευχαριστούμε.  
    Είναι επίσης ανοικτό στην τοπική κοινωνία και πολλοί από τους χώρους του χρησιμοποιούνται από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους (Σύλλογος Κρητών Γέρακα, Σύλλογος Γυναικών Η ΕΡΓΑΝΗ) και από άλλους τοπικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, για την προετοιμασία διαφόρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και  συναντήσεων.
Κατ’ αυτόν τον  τρόπο το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα αποτελεί μια πραγματική κυψέλη παραγωγής παιδείας και πολιτισμού και ευχή μας είναι να συνεχίσει τη δημιουργική του πορεία.
 
Βρίσκεστε εδώ: Home Το σχολείο Ιστορικό Ιστορικό