Η ομάδα του 1ου Γυμνασίου Γέρακα που ασχολήθηκε με τη δραστηριότητα του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελούνταν από 13 μαθητές υπό την καθοδήγηση της Σταυρούλας Αγόρη και της Κορίννας Περτσινίδου και δραστηριοποιήθηκε στο θέμα της διατροφής των Ποντίων.
Η ποντιακή κουζίνα είναι μια κουζίνα που βασίζεται κυρίως στα σιτηρά και τα παράγωγα αλλά και στα γαλακτοκομικά προιόντα. Μια κουζίνα που εξαρτήθηκε από τις γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες, καλλιεργήθηκε πάνω στη βάση του κύκλου της ανθρώπινης ζωής, από τη γέννηση ως τον θάνατο αλλά και του χριστιανικού εορτολογίου και αναδεικνύει τη νοστιμιά μέσω της απλότητας, την αυθεντικότητα της πρώτης ύλης ενώ δίνει έμφαση στα τοπικά προιόντα αλλά και στους συμβολισμούς. Για παράδειγμα το κεσκέκι σαφραμπολίτικο προσφέρεται στους γάμους γιατί πίστευαν ότι με τη ζωοθυσία στέριωνε ο γάμος ενώ το σιτάρι που το συνόδευε ήταν ο σπόρος, ο καρπός της γης, και παρέπεμπε σε ευχή για ευκαρπία των νεονύμφων.
Η κουζίνα των Ποντίων δέχτηκε όμως επιρροή και από γειτονικές. Η κουζίνα των μεγαλοαστών Ποντίων, στα εμπορικά κέντρα των παραλίων, στην Τραπεζούντα, στην Κερασούντα και στη Σαμψούντα έφερε έντονες ρωσικές επιρροές: τη ρωσική σαλάτα, τη σούπα μπορτς, τα πιροσκί ενώ στις νότιες περιοχές του Πόντου η τοπική κουζίνα επηρεάστηκε και από την τουρκική κουζίνα: σε παραλλαγές καταναλώνουν κρεατόπιτες και κεμπάπια.
Αναφορικά με τη δική μας δραστηριότητα, πρώτο μέλημά μας ήταν η επίσκεψή μας σε παραδοσιακό ποντιακό παντοπωλείο στην Ν. Ιωνία προκειμένου να μιλήσουμε με τους Πόντιους ιδιοκτήτες του οι οποίοι μας υποδέχτηκαν με μεγάλη θέρμη και μας ξενάγησαν στα παραδοσιακά ποντιακά προιόντα τους. Κατόπιν ασχολήθηκαμε με την προετοιμασία δημοφιλών ποντιακών πιάτων όπως το κεσκέκι σαφραμπολίτικο, το περέκ, το ευριστόν αλλά και τα μαντί. Για τις παραπάνω ενέργειες φτιάξαμε ένα ολιγόλεπτο βίντεο το οποίο προβλήθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Γέρακα. Επίσης μαγειρέψαμε με δικά αμς έξοδα το κεσκέκι σαφραμπολίτικο και προσφέραμε στους καλεσμένους μετά το τέλος της εκδήλωσης.
Αυτό που μας χαροποίησε ιδιαίτερα μέσω της δραστηριότητας αυτής ήταν ότι οι μαθητές που συμμετείχαν δεν γνώριζαν σχεδόν τίποτα για την ποντιακή κουζίνα. Και όμως με μεγάλη ευκολία και χαρά αναμείχθηκαν στη διαδιακασία της προετοιμασίας αλλά και τη δοκιμής των παραπάνω ποντιακών φαγητών και ενθουσιάστηκαν. Είμαστε σίγουροι ότι η όλη ενασχόλησή τους αν και μικρή σε διάρκεια καταγράφτηκε στη μνήμη τους και θα αναπαραχθεί αργότερα με κάποιο εποικοδομητικό τρόπο.
Είναι επίσης σίγουρο ότι η διατροφή και η μνήμη της γεύσης αποτελεί το όχημα για να περάσουν συνήθειες και γεύσεις αυτού του πολιτισμού από γενιά σε γενιά Και τη μνήμη της γεύσης καμιά γενοκτονία δεν μπορεί να σβήσει και να εξαφανίσει. Δεν μπορεί και δεν πρέπει γιατί ο πολιτισμός των Ποντίων με τα χαρακτηριστικά της ευρηματικότητας, της επινόησης, της υπομονής αλλά και της εργατικότητας είναι προορισμένος να μπολιάζει με τις αξίες του και τις επερχόμενες γενιές.
Το βίντεο που ετοίμασε η ομάδα και προβλήθηκε στην εκδήλωση
Αποσπάσματα από την εκδήλωση - "Μνήμη μου σε λένε Πόντο"
Φωτογραφίες από την εκδήλωση
Φωτογραφίες από τη δραστηριότητα