Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ
2.png
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Προγράμματα / Περιβαλλοντικά / Η ζωή μας από ψηλά / Art Festival για την Κλιματική Αλλαγή

Art Festival για την Κλιματική Αλλαγή

Το Art Festival, ένα πρωτότυπο happening,  στην Κεντρική Πλατεία του Γέρακα, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017. Επιχειρήθηκε για πρώτη φορά το σχολείο μας να «πάει στην κοινωνία» και όχι η κοινωνία στο σχολείο, αφού η εκδήλωση έλαβε χώρα στην καρδιά της πόλης μας για να ευαισθητοποιήσει περιβαλλοντικά τους κατοίκους του Γέρακα και γενικότερα τους δημότες Παλλήνης και να αντιληφθούν ότι η φύση δεν έχει ανάγκη τους ανθρώπους αλλά οι άνθρωποι τη φύση. Γι αυτό πρέπει σαν ενεργοί πολίτες να δραστηριοποιηθούν για να την προστατεύσουν.


OΔήμος Παλλήνης, δύο σχολεία και πέντε περιβαλλοντικά προγράμματα ένωσαν τις δυνάμεις τους γι’ αυτό το Art Festival, σε μια συλλογική προσπάθεια. To 1o Γυμνάσιο Γέρακα, με τα τρία περιβαλλοντικά του προγράμματα, «Κλιματική Αλλαγή. Ο πλανήτης θα αντέξει. Εσύ;», «Ανακύκλωση – Σχολικός Κήπος – Μικροί Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» και «Η ζωή μας από ψηλά» και  το 2ο ΓΕΛ Γέρακα με τα δύο περιβαλλοντικά του προγράμματα «Ατμοσφαιρική ρύπανση- Κλιματική Αλλαγή-Κλιματική δράση- Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας» και «Το σχολείο μας».


Η εκδήλωση ξεκίνησε από τις 7:00μμ. με ζωγραφική σε έξι ταμπλό, δύο μεγάλα και τέσσερα μικρά. Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου  Γέρακα της περιβαλλοντικής ομάδας «Κλιματική Αλλαγή. Ο πλανήτης θα αντέξει. Εσύ;», Κωνσταντίνα Ρήγα, Όλια Τσιπότη, Γιώργος Δημητρακάκης, Γιώργος Μετζενιώτης,  Μυρτώ Ζερβάκη, Κατερίνα Νικολοπούλου και η Βασιλική Λιάπη,  αποτύπωσαν στον καμβά τα περιβαλλοντικά τους  μηνύματα. Επίσης ζωγράφισαν οι  μαθητές του 2ου ΓΕΛ Γέρακα, Βασίλης Μανιώτης και Ανδρέας Σχοιναράκης. Πολλές ευχαριστίες στον τελειόφοιτο  φοιτητή Καλών Τεχνών, Κλεάνθη  Πάγκαλο, για την πρωτότυπη κλεψύδρα - τριαντάφυλλο που ολοκλήρωσε αργά το βράδυ.


Μετά τις 8:30μμ, ξεκίνησε το πρώτο  μουσικό μέρος της εκδήλωσης  με έξι τραγούδια περιβαλλοντικού και κοινωνικού περιεχομένου  από τη χορωδία του 1ου Γυμνασίου Γέρακα με την καθοδήγηση της μουσικού κας Σοφίας Τζιφάκη.  Το αποτέλεσμα ήταν άψογο!

Τη χορωδία αποτελούσαν οι μαθητές: Θοδωρής Αγιούμπι,  Γωγώ Δήμου, Δήμητρα Δρυλλάκη,  Νεφέλη Θεοχάρη, Φωτεινή Καραντινοπούλου,  Άννα Κολοβού,  Άννα Κουλουριώτη,  Ελευθερία Κουβαρδά,  'Αρτεμις Κούλη,   Αναστασία Κουρουμπλή,  Σοφία Κουφοπούλου,  Σταυρούλα Κυμπουροπούλου Γιώργος Σπανός,  Ευάγγελος Χαλκιαδάκης.   Οι μουσικοί μας ήταν: Παναγιώτης Αραβίδης, Έλενα Σακελλαρίου, βιολί , Παύλος Παναρίτης, Νίκος Τσακανίκας, κιθάρα.


Το δεύτερο μέρος της μουσικής εκδήλωσης ανέλαβαν παλιότεροι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, ο Θωμάς Τσαβάκος και ο Κώστα Παχύς, που μας κράτησαν συντροφιά μέχρι της 10:30μμ. με λαϊκά και έντεχνα τραγούδια.


Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με προβολές βίντεο και παρουσιάσεων από τις δράσεις και των δύο σχολείων, με  ταμπλό του 1ου Γυμνασίου Γέρακα τα οποία είχαν  συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας και  για επιλογή τοπικών προϊόντων προκειμένου να μειωθούν τα  τροφοχιλιόμετρα που επιβαρύνουν το περιβάλλον, με εικαστικές δημιουργίες από τους μαθητές καθ’ όλη τη  διάρκεια της σχολικής χρονιάς, με φωτογραφίες από τις δράσεις του προγράμματος «Η ζωή μας από ψηλά»  και με μπουφέ με βιολογικά και τοπικά προϊόντα.  Μια ομάδα  μαθητριών από το πρόγραμμα «Κλιματική Αλλαγή. Ο πλανήτης θα αντέξει. Εσύ;» ασχολήθηκε με τη δημιουργία χάρτινων καραβιών με οικολογικά μηνύματα, τα οποία μοίραζαν κατόπιν στο κοινό.
Οι μαθητές της Β΄τάξης, Χρήστος Καραμπιέτ, Σέργιος Καραμπιέτ, Νικόλας Βήχας-μέλη του προγράμματος «Ανακύκλωση – Σχολικός Κήπος – Μικροί Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον»- και Κων/νος Χατζηγιάννης, της Α΄τάξης, προέβαλαν τις δράσεις ανακύκλωσης στο σχολείο μας, κάνοντας πικετοφορία με συνθήματα και φωτογραφίες σχετικά με την ανακύκλωση χαρτιού, πλαστικού, αλουμινίου και συσκευών και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια με τις δράσεις των 3 περιβαλλοντικών προγραμμάτων.
Η μαθήτρια της Β΄τάξης, Κατερίνα Νάκου, μέλος των  «Μικρών Δημοσιογράφων», έκανε ρεπορτάζ για την ανακύκλωση και τους τρόπους εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια.


H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία  του Δήμου Παλλήνης την οποία τίμησε ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Αθανάσιος Ζούτσος απευθύνοντας χαιρετισμό. Την εκδήλωση επίσης τίμησε με την παρουσία του ο Επίτιμος Δ/ντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, κ. Διονύσιος Σιμόπουλος. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της σχολικής μας επιτροπής κ. Άγγελος Λιακόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωστής Σμέρος, οι Αντιδήμαρχοι, κ. Βασίλης Δημητριάδης και κ. Δημήτρης Μπαξεβάνης, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης, κ. Παναγιώτης Μερτύρης,  ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, κ. Παπαγεωργίου,  η Πρόεδρος και η Γραμματέας του ΣΓΚ του σχολείου μας, κ. Δήμητρα Χατζηγιάννη και Πηνελόπη Δρυλάκη αντίστοιχα, εκπρόσωποι του Συλλόγου «Πηγή», εκπαιδευτικοί και μαθητές από όμορα σχολεία καθώς και πολίτες του Δήμου Παλλήνης.


Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν οι δύο Διευθυντές των σχολείων  1ου Γυμνασίου Γέρακα και 2ου ΓΕΛ Γέρακα, ο κ. Παναγιώτης Δημαράς και η κα Ευαγγελία Γεωργάκη, ενώ την εκδήλωση συντόνισαν οι καθηγήτριες του 1ου Γυμνασίου Γέρακα και συντονίστριες του πιλοτικού προγράμματος για την Κλιματική Αλλαγή κ. Έλενα Αθανασιάδου, η οποία είχε και την πρωτοβουλία της εκδήλωσης και η κα Κορίννα Περτσινίδου.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του 1ου Γυμνασίου Γέρακα και του 2ου ΓΕΛ Γέρακα σε πιλοτικό Πρόγραμμα της UNESCO για τα σχολεία του δικτύου ASPnet (Associated Schools Project network), με θέμα την Ολιστική Σχολική Προσέγγιση στην Κλιματική Αλλαγή. Το πρόγραμμα συντονίζεται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.  Είναι μεγάλη τιμή για την πόλη του Γέρακα που δύο σχολεία του είναι ανάμεσα στα 13 σχολεία σε όλη την Ελλάδα που έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο Παιδείας  για να συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα για την Κλιματική Αλλαγή.


Πολλές ευχαριστίες στον Δήμο Παλλήνης για την συνεχή στήριξή του στο έργο των σχολείων, στους συμμετέχοντες μαθητές όλων των περιβαλλοντικών προγραμμάτων και στους δημότες Παλλήνης που αγκάλιασαν τη εκδήλωση με το δυναμικό τους παρόν.


Υπεύθυνοι καθηγητές 1ου Γυμνασίου Γέρακα:
«Κλιματική Αλλαγή. Ο πλανήτης θα αντέξει. Εσύ;»: Κορίννα Περτσινίδου, Σοφία Λυμπεροπούλου, Έλενα Αθανασιάδου, Μαρία Αμερικάνου
«Ανακύκλωση-Σχολικός κήπος-Μικροί δημοσιογράφοι για το περιβάλλον: Μαίρη Αντωνίου, Μαρία Άρχου, Ελένη Αμπανούδη
«Η ζωή μας από ψηλά»: Μαρία Άρχου, Κώστας Χρυσοσπάθης, Ελένη Λελεντζή

poster

art1
art1 art1
art2
art2 art2
art3
art3 art3
art4
art4 art4
art5
art5 art5
art6
art6 art6
art7
art7 art7
art8
art8 art8
art9
art9 art9
art10
art10 art10
art11
art11 art11
art12
art12 art12
art13
art13 art13
art14
art14 art14
art15
art15 art15
art16
art16 art16
art17
art17 art17
art18
art18 art18
art19
art19 art19
art20
art20 art20
art21
art21 art21

Βρίσκεστε εδώ: Home Προγράμματα Περιβαλλοντικά Η ζωή μας από ψηλά Art Festival για την Κλιματική Αλλαγή