Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ

Νέα και ανακοινώσεις

 
 

Ενδιαφέρουσες φράσεις

 
 

Αρχική

eT logo

 

Εγκρίθηκε η σύμπραξη του σχολείου μας, του 1ου Γυμνασίου  Γέρακα, με το  1ο Γυμνάσιο Μεσσήνης και το ICS "Palazzo-Salinari" di Montescaglioso στην Ιταλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning με θέμα τα αρχαία θέατρα. Ο τίτλος του έργου είναι ταυτόσημος με τον τίτλο του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιούμε για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια "Τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπή τους", εκφρασμένος όμως στην αγγλική γλώσσα, "The ancient theaters echo in their silence" αφού τα αγγλικά θα είναι η γλώσσα εργασίας μεταξύ των τριών σχολείων. 

Ο  γενικός σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές και από τα τρία σχολεία  την αρχιτεκτονική των Ελληνικών αλλά και Ρωμαικών αρχαίων θεάτρων καθώς και να μελετήσουν αρχαίους  τραγωδούς  αλλά και να δραματοποιήσουν αποσπάσματα από το έργο του αρχαίου τραγωδού Αριστοφάνη.

Οι επιμέρους στόχοι περιλαμβάνουν την κατανόηση της εξέλιξης του θεάτρου από την αρχαιότητα, της ανάγκης της προστασίας αλλά και της αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων σαν ανυπέρβλητα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της "υιοθέτησης" ενός αρχαίου θεάτρου. Οι μαθητές μέσω αυτού προγράμματος θα αποκτήσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, παρατήρησης και έρευνας καθώς και ανάπτυξης δεξιοτήτων στην ξένη γλώσσα που θα είναι η αγγλική. Θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία ΤΠΕ, με έμφαση στα εργαλεία Web 2.0 τα οποία διευκολύνουν τη συνεργατική μάθηση.

Τα παραδοτέα θα αφορούν εργασίες των μαθητών και πιο συγκεκριμένα θα είναι η δημιουργία λογότυπου του προγράμματος, η δημιουργία βίντεο με θέμα την παρουσίαση των μαθητών και της πόλης τους, η δημιουργία παρουσιάσεων με αρχαία θέατρα της περιοχής του κάθε σχολείου, η δημιουργία κοινής παρουσίασης,  και των τριών σχολείων μέσω του prezi (Web2.0), αρχιτεκτονικών στοιχείων των Ελληνικών αλλά και Ρωμαικών αρχαίων θεάτρων, η δημιουργία κόμικ με  αποσπάσματα του έργου του Αριστοφάνη, η δημιουργία βίντεο με φωτογραφίες από παρaστάσεις που δόθηκαν στα αρχαία θέατρα και δημιουργία ενός κοινού αρχείου με θέμα το έργο του Αριστοφάνη.

H πλατφόρμα του eTwinning διαθέτει επίσης forum, chat, e-mail, Video-conference, Web Publishing κλπ, εργαλεία χρήσιμα για την επικοινωνία εκπαιδευτικών και μαθητών οι οποίοι θα αποκτήσουν το δικό τους λογαριασμό . Επίσης είναι μεγάλος ο βαθμός διαθεματικότητας αφού συνδιάζονται  τα εξής μαθήματα: Θέατρο, Λογοτεχνία, Ιστορία, Γεωγραφία, Πληροφορική (ΤΠΕ), Ξένες Γλώσσες και Μουσική.

Οι μαθητές του προγράμματος θα ξεναγήσουν και θα ξεναγηθούν στα αρχαία θέατρα της Αττικής, της Αρχαίας Μεσσήνης και της Ιταλίας υλοποιώντας έτσι και τη δράση του σωματείου "Διάζωμα", με το οποίο το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα συνεργάζεται στενά, «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» που έχει σαν στόχο να ενθαρρύνει τους μαθητές να γνωρίσουν, να αγκαλιάσουν και να προστατεύσουν τα αρχαία θέατρα.

Λίγα λόγια για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning:

Μέσω του eTwinning οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές  επικοινωνούν, συνεργάζονται, διεξάγουν έργα,  μοιράζονται και, με λίγα λόγια,  αισθάνονται ότι αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής κοινότητας εκμάθησης της Ευρώπης.

Η δράση eTwinning προωθεί τη σχολική συνεργασία στην Ευρώπη, μέσω της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), παρέχοντας υποστήριξη, εργαλεία και υπηρεσίες για τα σχολεία.

Η Δικτυακή Πύλη του eTwinning (www.etwinning.net) είναι το βασικό σημείο συνάντησης και χώρος εργασίας της δράσης. Στη Δικτυακή Πύλη του eTwinning, που διατίθεται σε 28 γλώσσες, συμμετέχουν περίπου 230.277 μεμονωμένα μέλη και περισσότερα από 5462 έργα μεταξύ δύο ή περισσότερων σχολείων από ολόκληρη την Ευρώπη. Η Δικτυακή Πύλη παρέχει online εργαλεία στους καθηγητές για να βρουν συνεργάτες, να δημιουργήσουν έργα, να μοιραστούν ιδέες, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να ξεκινήσουν μία άμεση συνεργασία χρησιμοποιώντας διάφορα προσαρμοσμένα εργαλεία που διατίθενται στην πλατφόρμα του eTwinning.

Ξεκινώντας το 2005 ως η κύρια δράση του eLearning Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το eTwinning έχει ενσωματωθεί σταθερά στο Erasmus+, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, από το 2014. Η Κεντρική Υπηρεσία Στήριξης λειτουργεί υπό το European Schoolnet, μία διεθνή συνεργασία 31 Ευρωπαϊκών Υπουργείων Παιδείας, το οποίο αναπτύσσει μάθηση για σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το eTwinning υποστηρίζεται και σε εθνικό επίπεδο από 37 Εθνικές Υπηρεσίες Στήριξης.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του σχολείου μας αναφορικά με το πρόγραμμα eTwinning είναι:

Περτσινίδου Κορίννα

Λυμπεροπούλου Σοφία

Δημαράς Παναγιώτης

Σπυροπούλου Κατερίνα -Χριστίνα