Αρχική

Την Δευτέρα  4/12/2017 επισκεφτήκαμε  με τα τμήματα Γ2 και Γ4 το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Αγία Παρασκευή. 
Συμμετείχαμε  στο πρόγραμμα "Βάσεις Δεδομένων- Βάσεις για μια καλύτερη ζωή".
Σε μια εποχή που κατακλυζόμαστε από δεδομένα και πληροφορίες, η σωστή τους ταξινόμηση και η άμεση ανάκλησή τους αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της ερευνητικής κοινότητας της πληροφορικής. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος σχεδίασε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους νεαρούς του φίλους με θέμα τις βάσεις δεδομένων.

Με μια σύντομη ιστορική αναδρομή και με έρευνα στη βιβλιοθήκη του ερευνητικού  κέντρου, έγινε ΔΕΔΟΜΕΝΗ η ενεργητική συμμετοχή των μαθητών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα !       

Σκοπός

Να αντιληφθούμε τη πολύπλευρη σημασία των συστημάτων βάσεων δεδομένων σε μια εποχή που η συλλογή και η αποθήκευση τεραστίου όγκου πληροφορίας είναι καθοριστική για την εξέλιξη μας.       

Στόχοι

  • Να κατανοήσουμε τι είναι μια βάση δεδομένων
  • Να αντιληφθούμε το μέγεθος των πληροφοριών που παράγει ο άνθρωπος
  • Να εισάγουμε και να βρούμε υλικό μέσα από μια βάση δεδομένων
  • Να έρθουμε σε επαφή με τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Big Data Europe συμμέτοχος του οποίου είναι το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

    Παράλληλη δράση

    Στα πλαίσια της δράσης, διεξήχθη παρουσίαση / επίδειξη τεχνολογιών διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή. Οι συμμετέχοντες μαθητές έλαβαν βασικές πληροφορίες για τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και ανακάλυψαν διάφορους περιορισμούς  μέσα από παιχνίδια και έξυπνες ψευδαισθήσεις. Επίσης ενημερώθηκαν σε εισαγωγικό επίπεδο ως προς τον τρόπο που η εν λόγω διεπαφές μπορούν να καταγράψουν, αναλύσουν και χρησιμοποιήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.

    Η επίδειξη περιέλαβε τη διεξαγωγή αγώνων “Mental Pong”, όπου οι παίκτες χρησιμοποιώντας τις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή διαγωνίστηκαν σε ένα παιχνίδι ping-pong στον υπολογιστή, κινώντας τις ρακέτες τους με τη σκέψη.           

    DSC 0624

    DSC 0625


    DSC 0626


 DSC 0629

DSC 0631

DSC 0632

DSC 0627