Αρχική

 

Καταναλώνουμε ενέργεια σε όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες και ενώ οι ενεργειακές μας ανάγκες αυξάνονται συνεχώς με την πρόοδο της τεχνολογίας, τα ενεργειακά αποθέματα της γης εξαντλούνται με γρήγορους ρυθμούς. Υπάρχει λύση;

Ναι, υπάρχει η ανεξάντλητη ενέργεια που μας προσφέρει απλόχερα η ίδια η φύση. Οι Αννανεώσιμες πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ), μπορούν να λύσουν το ενεργειακό πρόβλημα και ταυτόχρονα να προστατεύσουν το περιβάλλον. Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017, η περιβαλλοντική ομάδα «Κλιματική αλλαγή. Ο πλανήτης θα αντέξει. Εσύ;» , επισκέφτηκε το Πάρκο Ενεργειακής Αγωγής (ΠΕΝΑ) στην Κερατέα που δημιουργήθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να γνωρίσει από κοντά τις ΑΠΕ και να ενημερωθεί για τις τεχνολογίες αξιοποίησής τους και τα οφέλη που προσφέρουν στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Η επίσκεψη αυτή έρχεται σαν συνέχεια της ομιλίας του κ. Αγερίδη, Δ/ντή ενεργειακής αποδοτικότητας του ΚΑΠΕ, στο σχολείο μας για τις ΑΠΕ στις 27 Απριλίου 2017.

Το ΠΕΝΑ εντάσσεται αισθητικά στο τοπίο που το φιλοξενεί και η κατασκευή του έγινε με τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Η περιοχή του πάρκου οριοθετείται από ένα ξύλινο μονοπάτι φωτιζόμενο με φωτοβολταϊκά φωτιστικά. Στη διαδρομή είχαμε την ευκαιρία να συνατήσουμε εκπαιδευτικές περιοχές και ενεργειακούς κόμβους αφιερωμένους στις διάφορες μορφές του ΑΠΕ: 5 ανεμογεννήτριες, μονάδα βιομάζας, γεωθερμική αντλία θερμότητας για κλιματισμό χώρου, αυτόνομη υβριδική μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, μονάδα ηλιακού κλιματισμού, φωτοβολταΐκά συστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΕΝΑ υλοποιεί το έργο Windfarms&Wildlife «Επίδειξη καλών πρακτικών με στόχο τον περιορισμό των Επιπτώσεων των Αιολικών Πάρκων στη Βιοποικιλότητα στην Ελλάδα» στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ για την περίοδο 2013-2017, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαΐκής Επιτροπής. Σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα και με τη χρήση νέων τεχνολογιών (ραντάρ, έξυπνα συστήματα με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, θερμικές κάμερες, αυτοματοποιημένα συστήματα ηχητικής παρακολούθησης) επιχειρείται η ελαχιστοποίηση της θνησιμότητας της ιπτάμενης πανίδας από προσκρούσεις στις ανεμογεννήτριες. Η εκπαιδευτική επίσκεψη της ομάδας ολοκληρώθηκε με ένα σύντομο περίπατο στο Λαύριο.