Αρχική

Καύση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αποψίλωση των δασών. Αζωτούχα λιπάσματα. Αύξηση της κτηνοτροφίας. Φθοριούχα αέρια. Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει η «υπερθέρμανση του πλανήτη» για μας και για κάθε ζωντανό οργανισμό στη γη, είναι αναγκαία προϋπόθεση να γνωρίζουμε τη φύση που μας περιβάλλει.

Το πρόγραμμα «Η ζωή μας από ψηλά» έχει ως στόχο να φέρει τους μαθητές κοντά στην ελληνική φύση, την ελληνική ύπαιθρο και τα βουνά, έτσι ώστε να κατανοήσουν τη δομή τους, τις ισορροπίες που τα διέπουν, την ευεργετική τους δράση για εμάς τους ανθρώπους. Οι μαθητές, μέσα από ένα κύκλο βιωματικών σεμιναρίων/ συναντήσεων αλλά και εξωτερικών δραστηριοτήτων (πεζοπορίες, διαμονή σε καταφύγια, παρατήρηση σπάνιας χλωρίδας και πανίδας κλπ.), γνωρίζουν τα οικοσυστήματα της ελληνικής φύσης, την ποικιλομορφία των τοπίων, την αλυσίδα ζωής της χλωρίδας και πανίδας τους, και το βασικότερο, ζουν λίγες ώρες ή και ημέρες μέσα σ’ αυτά.

Μ'αυτό τον τρόπο αναδεικνύεταιη ορεινή πεζοπορία  ως μέσο περιβαλλοντικής ευαισθησίας, άθλησης και δράσης. Είναι ένας τρόπος  να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας μέσα από την επαφή με τη φύση και μέσα από την συνεργασία ως ομάδα, να καλλιεργήσουμε  την αυτοσυντήρηση, την πειθαρχία, την φιλία. Προσπαθούμε να ξεπερνάμε δύσκολες συνθήκες, να αντιμετωπίζουμε καινούργιες καταστάσεις, να νικάμε  φόβους που έχουμε.

Μαθαίνουμε να σεβόμαστε τη φύση για να μας σεβαστεί και αυτή. Μέσα από τη γνώση και τα βιώματα  ευαισθητοποιούνται οι μαθητές σχετικά με το φυσικό μας περιβάλλον και τους κινδύνους που διατρέχει, την κλιματική μεταβολή της ατμόσφαιρας, των ωκεανών και της γης. Κυρίως όμως, στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε μέσα σε κάθε παιδί μια βαθύτερη συνείδηση- «Είμαι άνθρωπος, μέρος του πλανήτη, μέρος του φυσικού περιβάλλοντος, μέρος της αλυσίδας της ζωής. Υπάρχω, γιατί όλα αυτά υπάρχουν».