Αρχική

Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ


Περίληψη


Ο Απόστολος Δοξιάδης στο μυθιστόρημά του αναφέρει τον θείο Πέτρο τον οποίο, οι μεγαλύτεροι της οικογένειας Παπαχρήστου, τον αποκαλούν συνεχώς «αποτυχημένο της ζωής». Ωστόσο, ο ανηψιός του ανακαλύπτει ότι κάποτε ο θείος του ήταν περιβόητος μαθηματικός και θέλησε να αφιερώσει τη ζωή του για τη λύση της «Εικασίας του Γκόλντμπαχ»: κάθε ζυγός αριθμός μεγαλύτερος του 2 μπορεί να εκφραστεί ως άθροισμα δύο πρώτων. Αυτή η Εικασία σημπληρώνει αισίως διακόσια πενήντα χρόνια ύπαρξης. Και παραμένει ακόμη αναπόδεικτη. Την Εικασία αυτή, έδωσε ο θείος Πέτρος στον ανιψιό του που ήθελε να σπουδάσει μαθηματικά, σαν εργασία προκειμένου να βρει την απόδειξη. Αν δεν την έβρισκε θα ήταν υποχρεωμένος, σύμφωνα με το θείο του, να παρατήσει τις μαθηματικές του σπουδές. Παρ’όλη την επίμονη προσπάθεια του ανηψιού για εύρεση της απόδειξης της Εικασίας, δεν επιτυγχάνει τον στόχο του. Παρά ταύτα συνεχίζει τις σπουδές του στα μαθηματικά.


Ο ήρωας που με συγκίνησε είναι ο ανιψιός του θείου Πέτρου για την επιμονή και το ζήλο του να λύσει την αναπόδεικτη «Εικασία του Γκόλντμπαχ».


Θα πρότεινα αυτό το βιβλίο να το διαβάσουν όλοι γιατί είναι για όλες τις ηλικίες. Αυτό το μαθηματικό μυστήριο, καθηλώνει τον αναγνώστη. Είναι κατανοητό και για κάποιον χωρίς μαθηματικές γνώσεις γιατί έχει πολύ δράση και αγωνία για το αποτέλεσμα.


Αργείτη Αντώνια Αλεξία
Α1