Αρχική

ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣ


ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια επαρχιακή πόλη το 1989 σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Πρωταγωνιστές είναι μια παρέα τεσσάρων νέων που ονειρεύονται ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Όλα ξεκινούν με μια είδηση από το αστυνομικό δελτίο. Ένα κλεφτρόνι μόλις δεκαπέντε χρονών βρίσκει τραγικό θάνατο στις ράγες του ηλεκτρικού προσπαθώντας να ξεφύγει από τους αστυνομικούς. Ένα παιδί από το ραδιοφωνικό σταθμό, ο Κωστής, ερεθίζεται με την υπόθεση και ξεκινά μια έρευνα για να μάθει τι οδήγησε το παιδί στο περιθώριο. Η έρευνα αποκαλύπτει την μοναχική ζωή ενός έφηβου αγοριού που τα ερεθίσματά του είναι η rock μουσική, οι καθημερινές σειρές της τηλεόρασης, το βιβλίο του μικρού πρίγκηπα και το όνειρο για να ζήσει μια μεγάλη περιπέτεια.
Μια μέρα ο Οδυσσέας (ο ήρωας της ιστορίας) φεύγει από το σχολείο με διήμερη αποβολή για ένα μπουγέλωμα που δεν το έκανε αυτός. Ύστερα παρατά το σχολείο και ασχολείται μόνο με ένα μαγνητόφωνο που του έχει στείλει ο πατέρας του από την Γερμανία. Την ημέρα των γενεθλίων του πηγαίνει στην Αθήνα να βρει την τύχη του. Εκεί βλέπει τον Αντώνη τον αδελφό του τυχαία από το τζάμι του λεωφορείου. Μπλέκει με τις παρέες του αδερφού του και βρίσκει τραγικό θάνατο.


Ο ήρωας που με συγκίνησε είναι ο Οδυσσέας ο οποίος ήταν ένα πονεμένο παιδί, που μεγάλωσε χωρίς πραγματική οικογένεια. Οι γονείς του μετανάστες στην Γερμανία, προτίμησαν να τον στείλουν στην Ελλάδα να μείνει με την γιαγιά του που είχε αλτσχάιμερ. Ο χωρισμός των γονιών του και η έλλειψη ουσιαστικής επαφής μαζί τους, κάνει το παιδί πιο μοναχικό και κλειστό χωρίς πολλούς φίλους. Η πορεία του εξελίσσεται δύσκολη και έχει δραματικό τέλος.


Θα πρότεινα σε άλλα παιδιά να διαβάσουν το βιβλίο αυτό επειδή περιγράφει καταστάσεις της εφηβείας που είναι η δική μας ηλικιακή φάση. Είναι τρυφερό αλλά και βίαιο δίνοντας ταυτόχρονα μια νότα από την αισιοδοξία που διακατέχει τους νέους.

ΔΕΔΕΜΑΔΗΣ ΑΔΑΜ
Α1