Αρχική

ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ
Δύο αδερφές, η Μέλια και η Μυρτώ που ζουν την δεκαετία του 1936 κάθε βράδυ ανταλλάσσουν μία συνθηματική ερώτηση. Αυτή είναι: ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ; Που σημαίνει αν πέρασα καλά ή όχι. Τα κορίτσια είναι πολύ τυχερά γιατί δεν χρειάζεται να πάνε στο σχολείο αφού τους διδάσκει ο πολυαγαπημένος τους παππούς. Μάλιστα τον κοροϊδεύουν γιατί κλείνεται στο γραφείο του για πολλές ώρες και μιλάει με τους «Αρχαίους» του. Στο σπίτι τους, στο σαλόνι, υπάρχει ένας μεγάλος τίγρης, όμως στο χωριό τους το λένε Το καπλάνι της Βιτρίνας. Το ονόμασαν έτσι επειδή καπλάνι σημαίνει μεγάλος τίγρης. Αυτός κοιτάει πότε με το γαλάζιο μάτι του και πότε με το μαύρο του μάτι, ανάλογα με τη διάθεσή του. Άραγε τι θα συμβεί; Ποιος θα προσπαθήσει να βλάψει το Καπλάνι;

Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι η Μέλια η οποία γράφει και το βιβλίο αυτό. Με συγκίνησε πολύ γιατί ήθελε να γράψει τα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στο σπίτι της τη δεκαετία του 1936 και να τα μάθουμε και εμείς. Η Μέλια είναι η Άλκης Ζέη την οποία θεωρώ πολύ αξιόλογη λογοτέχνη. Το βιβλίο αυτό το αφιερώνει στην αδελφή της, την Μυρτώ.

Θα πρότεινα αυτό το βιβλίο να το διαβάσουν και άλλα παιδιά γιατί είναι κατάλληλο για εφήβους. Και επίσης μας διδάσκει την αγάπη ανάμεσα στα αδέλφια.

ΜΠΕΓΙΑΙ ΡΟΖΑΡΙΑ, Α2