Αρχική

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ


Δεν υπάρχει μία γαλλική κουζίνα, αλλά πολλές, που όλες μαζί συνθέτουν τη γαλλική γαστρονομία.
Στο παρακάτω κείμενο σας παραθέτω δυο περιοχές της γαλλικής επαρχίας που η κουζίνα τους βασίζετε
στο κρασί.

ΒΟΥΡΓΟΥΝΔΙΑ: μαγειρική με κόκκινο κρασί

Η Βουργουνδία είναι η γη του κρασιού και τα εκπληκτικά της κρασιά επηρέασαν κατά μεγάλο βαθμό
την κουζίνα της. Από το κλασικό μοσχάρι Μπουργκινιόν, με σάλτσα κρασιού , στα μαγειρευτά με λάδι και κόκκινο
κρασί μεταξύ των οποίων τα αυγά ή ο κόκορας κρασάτος, έως τα αλλαντικά και το ζαμπόν με μαϊντανό,όλες
οι σπεσιαλιτέ της περιοχής περιέχουν ή τρώγονται συνοδεία ενός από των κρασιών των καλύτερων αμπελώνων
της Βουργουνδίας. Η Ντιζόν, φημισμένη για τη μουστάρδα της και στη Μπρες συναντάμε τα περίφημα πουλερικά.
Για επιδόρπιο προτείνεται μια σαρλότα ή μια τάρτα αχλαδιού.


ΜΠΟΡΝΤΟ : κουζίνα του νότου αλά ισπανικά

Το Μπορντό είναι φημισμένο παγκόσμια για τα κρασιά του. Αλλά η περιοχή κρύβει προϊόντα μιας ανθεκτικής
και εξαιρετικής παράδοσης αλλά και ενός ανοίγματος προς τον Ατλαντικό εμπλουτισμένου με πλούσιες και
λεπτές γεύσεις. Πρόκειται για μια παραδοσιακή γαστρονομία,που μοιάζει στην ισπανική κουζίνα. Από τη μια,
ψάρια όπως γλώσσες,γόνους χελιών με σκόρδο και μαϊντανό, λάμπρενα αλα μπορντελαίζ , από την άλλη , οι
νοστιμιές της γης: το φρουά γκρά,τα χοιρινά εντεράκια , το αρνάκι γάλακτος,τα σπαράγγια. Και το κανελέ γλύκο
με έντονη γεύση από ρούμι και βανίλια,εκπροσωπεί καλά το Μπορντό.

ΖΗΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ A'1