Αρχική

 

 

 

ΤΟ ΑΡΜΕΝΑΚΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ, Σπύρος Τσίρος
Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ 1978

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αποτελείται από έξι ιστορίες του συγγραφέα από τα παιδικά του χρόνια. Στην πρώτη αφήγηση μας μιλάει για ένα φίλο του από την Αρμενία που δεν ήθελε να βλέπει τα πουλιά σε κλουβιά και γι’ αυτό τα ελευθέρωνε. «Χωρίς την ελπίδα και την ελευθερία δεν μπορεί να ζήσει ο κόσμος» είναι το μήνυμα του συγγραφέα.
Στις άλλες ιστορίες ο συγγραφέας θυμάται πως τον έκαναν χαρούμενο μικρά πράγματα, ένα καραβάκι, μια παράσταση καραγκιόζη ένα πανόραμα με ζώα. Στην τελευταία ιστορία ένας παππούς, χωρίς οικογένεια, πουλάει στο δρόμο κάστανα και τίποτα δεν τον ευχαριστεί. Είναι πάντα στεναχωρημένος. Μια μέρα παίρνει ένα γράμμα από την κόρη του που είναι στα ξένα. Του λέει πως θα γυρίσει και θα μείνουν μαζί. Ο παππούς χάρηκε και κατάλαβε πως το άστρο των Χριστουγέννων υπάρχει και σκορπίζει ζεστασιά στους ανθρώπους.

Θα πρότεινα αυτό το βιβλίο να το διαβάσουν και άλλα παιδιά γιατί
- Διαβάζεται εύκολα και γρήγορα
- Μας μαθαίνει πώς ζούσαν τα παιδιά μερικά χρόνια πιο πίσω σε μια εποχή
«όπου τα παιδιά παίζανε και ονειρεύονταν στους δρόμους. Μια εποχή κατά την οποία ένα παιδί θα θυσιαζόταν, προκειμένου να μην προδώσει τους συμμαθητές του. Μια εποχή όπου η παράσταση του Καραγκιόζη έκανε τα παιδιά να αδημονούν και να κρεμιούνται στις μάντρες».


ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ, Α2