Αρχική

 

 

 

H ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ, Βίκτωρ Ουγκώ


Η Παναγία των Παρισίων, στα γαλλικά Notre – Dame de Paris, είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος του Βίκτωρος Ουγκώ και διαδραματίζεται την περίοδο της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΑ΄(1461 – 1483. Το κέντρο δράσης είναι ο ομώνυμος ναός του Παρισίου.
Λίγα λόγια για την υπόθεση
Η τσιγγάνα Εσμεράλντα χορεύει στον προαύλιο χώρο του ναού της Παναγίας των Παρισίων. Προκαλεί την προσοχή του Αρχιδιακόνου Κλαύδιου Φρολό ο οποίος θέλει να την κατακτήσει. Ο Αρχιδιάκονος, με τη βοήθεια του Κουασιμόδου (κωδωνοκρούστη του ναού, ρωμαλέου αλλά κακάσχημου ανθρώπου) προσπαθεί να την απαγάγει. Η Εσμεράλντα καταφέρνει να αποφύγει την απαγωγή μετά από επέμβαση μιας ομάδας στρατιωτών με αρχηγό τον αξιωματικό Φοίβο Σατοπέρ με τον οποίο ξανασυναντιέται λίγες μέρες αργότερα. Ο Φοίβος ερωτεύεται την όμορφη τσιγγάνα. Ο Αρχιδιάκονος, σκοτώνει το Φοίβο και κατηγορεί για τον θάνατό του την Εσμεράλντα που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη θανατική ποινή. Η Εσμεράλντα οδηγείται μπροστά στην Πύλη του Ναού όπου επεμβαίνει ο Κουασιμόδος που και αυτός την αγαπά με πάθος. Καταφέρνει να την κρύψει στο εσωτερικό του Ναού. Μετά από αρκετές περιπέτειες η όμορφη τσιγγάνα Εσμεράλντα συλλαμβάνεται και εκτελείται. Την εκτέλεση της κοπέλας την παρακολουθούν από το κωδωνοστάσιο ο Κουασιμόδος με τον Αρχιδιάκονο. Ο Κουασιμόδος πετάει από το κωδωνοστάσιο τον Αρχιδιάκονο στο κενό για να σκοτωθεί. Στο τέλος ο Κουασιμόδος πεθαίνει στο νεκροταφείο έχοντας στην αγκαλιά του το πτώμα της αγαπημένης του Εσμεράλντας.

Ο ήρωας που με συγκίνησε περισσότερο είναι ο Κουασιμόδος. Βρέφος ακόμα βρέθηκε εγκαταλελειμμένος στα σκαλιά της Παναγιάς των Παρισίων από τον Αρχιδιάκονο Κλαύδιο Φρολό που τον υιοθέτησε και τον τοποθέτησε κωδωνοκρούστη στο νανό. Είχε παραμορφωμένο πρόσωπο και δύσμφορφο σώμα με αποτέλεσμα ο κόσμος να τον αντιμετωπίζει με τρόμο ως τέρας. Όμως είχε κρυμμένα συναισθήματα. Ερωτεύτηκε την όμορφη Εσμεράλντα και προσπάθησε να την σώσει.

Το συγκεκριμένο λογοτεχνικό έργο θα το πρότεινα και σε άλλα παιδιά να το διαβάσουν. Ο πρώτος λόγος είναι ότι το έγραψε ένας σπουδαίος συγγραφέας, ο Βίκτωρ Ουγκώ. Άλλος λόγος είναι ότι πρόκειται για κλασικό έργο γεμάτο ζωντανές εικόνες, ρεαλιστικές περιγραφές των προσώπων και των καταστάσεων. Επίσης δίνει πληροφορίες για τον τρόπο ζωής στο Παρίσι του 15ου αιώνα. Είναι ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΥΚΗΡΗΣ, Α3