Αρχική

 Φέτος η πολιτιστική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Γέρακα υλοποιεί το πρόγραμμα «Ένα ποτήρι κρασί μας ενώνει». Ένα πρόγραμμα-αφιέρωμα στο μαγικό κόσμο του οίνου που ενώνει τους ανθρώπους πολιτισμικά, γεωγραφικά, γευστικά, μουσικά αλλά και από την άποψη της θρησκείας και της υγείας. Σκοπός του προγράμματος είναι να διερευνήσουν οι μαθητές μας την ιστορία του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας, να γνωρίσουν τις ελληνικές και ξένες ποικιλίες σταφυλιού, να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής του, να εμπλακούν στη διαδικασία γευσιγνωσίας του, να δημιουργήσουν συνταγές με κύριο συστατικό το κρασί αλλά και να μάθουν ποιήματα και τραγούδια με θέμα το κρασί.

Για την επιτεύξη του των παραπάνω στόχων, η Πολιτιστική Ομάδα ξεκίνησε τη δράση της από τις αρχές Οκτωβρίου με την παρακολούθηση στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Γέρακα της ταινίας Sideways (Πλαγίως). Πρόκειται για μια ταινία του, ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη, Alexander Payne, που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση όταν προβλήθηκε το 2004 και έφτασε να κερδίσει Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου. Η ταινία διηγείται το περιπετειώδες ταξίδι δύο φίλων κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας με φόντο την Καλιφόρνια και τους αμπελώνες της. Πρόκειται για μια γευστική περιήγηση σε απολαυστικούς οίνους, με κυριότερη αναφορά στο κρασί της διάσημης ποικιλίας Pinot Noir, την περιγραφή των ιδιοτήτων τους και τον τρόπο παραγωγής τους. Ιδιαίτερη είναι η σκηνή της οινογευσίας! Μια απολαυστική ταινία που συδυάζει το χιούμορ, τη μελαγχολία αλλά και τη γνώση περί οίνου. Οι μαθητές συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας για τη συγκεκριμένη ταινία στο τέλος της προβολής.
Στη συνέχεια την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, είχαμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να φιλοξενήσουμε το γνωστό οινολόγο Δημ. Χατζηνικολάου που με γλαφυρό τρόπο μύησε τους μαθητές μας στο μαγικό κόσμο του οίνου. Πιο συγκεκριμένα μας ταξίδεψε στην αρχαιότητα και στο θεό Διόνυσο, στον πρώτο οινοποιό που δεν ήταν άλλος από το Νώε, μας μίλησε για την λευκή, ευθρά και ροζέ οινοποίηση, για το χειρωνακτικό αλλά και μηχανικό τρύγο, για την οινογευσία αλλά και τους συνδυασμούς φαγητών με κρασιά καθώς και για το επάγγελμα του οινολόγου, του οινοποιού και τους οινοχόου. Όλα αυτά με οινική μουσική διαλεγμένη από το μουσικό Βασίλη Χατζηνικολάου, με πολλά βίντεο αλλά και video-art. Οι μαθητές μας για πάνω από μία ώρα τον παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή και του θέσανε πολλά και έξυπνα ερωτήματα, τα οποία απαντούσε με μεγάλη προθυμία. Φανερά ευχαριστημένος μας ανανέωσε το ραντεβού του και μας ευχαρίστησε για τη φιλοξενία. Η βραδιά τελείωσε με γλυκά που δοκιμάσαμε όλοι φτιαγμένα από κρασί.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι ο κ. Δημ. Χατζηνικολάου είναι οινολόγος του Πανεπιστημίου του Μπορντώ ( D.N.O), διπλωματούχος γευσιγνώστης (D.U.A.D), με μεταπτυχιακό Μaster (D.E.A.) στην αμπελουργία και Διδακτορικό Δίπλωμα στη εφαρμοσμένη μικρο-βιολογία, και σπούδασε στο Bordeaux με ειδική γαλλική υποτροφία. Για την πολυετή του συμβολή σε νέες μεθόδους παραγωγής λευκών οίνων, του επενεμήθη τιμητικά η Γαλλική Υπηκοότητα. Με πλούσια αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, διαλέξεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία και ηλεκτρονικές εκδόσεις, έχει καταξιωθεί ως ο πρωτοπόρος οινοδημοσιογράφος στην προσπάθεια για την διάδοση της ιδέας του ποιοτικού κρασιού στην χώρα μας.
Κατόπιν η Πολιτιστική Ομάδα επισκέφτηκε το Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε για την πολύ παλιά ποικιλία σταφυλιού στην Αττική, το Σαββατιανό, να τρυγήσουμε αλλά και να πατήσουμε σταφύλια. Ο μούστος που προέκυψε χρησιμοποιήθηκε για να φτιάξουμε πολύ νόστιμα μουστοκούλουρα. σύμφωνα με τις οδηγίες των ανθρώπων του μουσείου. Δοκιμάσαμε επίσης παράγωγα του κρασιού όπως πετιμέζι και ξύδι. Κατόπιν ξεναγηθήκαμε στο ανώι που ήταν το δωμάτιο που φιλοξενούσε παλιά όλη την οικογένεια και κατόπιν πήγαμε στο κατώι με τον αργαλειό αλλά και το κρασί που έβραζε λόγω της αλκοολικής ζύμωσης. Η 3-ωρη ξενάγησή μας τελείωσε με τα εκθέματα κεντητού ψωμιού μιας και το μουσείου αυτό θεωρείται το μεγαλύτερο μουσείο κεντητού ψωμιού της Ευρώπης.
Αργότερα και συγκεκριμένα, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, η Πολιτιστική Ομάδα επισκέφτηκε τις καταπληκτικές πετρόκτιστες εγκαταστάσεις του Μουσείου Οίνου στους Αμπελώνες Μάρκου στα Σπάτα. Εκεί είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα εκθέματα του Μουσείου από ένα ειδήμονα στο χώρο του κρσιού, τον κ. Σπύρο Μάρκου που είναι αμπελουργός, οινοποιός και γευσιγνώστης. Μερικά από τα εκθέματα που μας έκαναν εντύπωση ήταν η στροφιλιά, τα καζάνια που βράζουν το κρασί, το σύστημα φιλτραρίσματος και εμφιάλωσης που υπήρχε πριν 80 χρόνια καθώς και το πολυμήχανημα που υπήρχε στην Ευρώπη για την παραγωγή μούστου. Μεγάλη εντύπωση μας έκανε επίσης, στην κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα για συνέδρια, το πολύ πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ευρύτερη περιοχή της Παλλήνης με θέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων αλλά και την ενασχόλησή τους με το αμπέλι και την παραγωγή κρασιού.
Ο Κ. Σπύρος Μάρκου μας μίλησε επίσης για τις τοπικές ποικιλίες αλλά και μας πρόσφερε λευκό κρασί για γευσιγνωσία από την ποικιλιά Τρεβιάνο. Τέλος οι μαθητές της ομάδας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις άνετες εξωτερικές εγκαταστάσεις: στον κήπο, στην πισίνα αλλά και στην μικρή αλλά γραφική εκκλησία του Μουσείου.
Φεύγοντας ευχαριστήσαμε τον κ. Μάρκου για τη ζεστή φιλοξενία και ανανεώσαμε το ραντεβού μας στο μέλλον μιας και ο χώρος διατίθεται για εκδηλώσεις όπως: ημερίδες, ποιητικές βραδιές η βραδιές γευσιγνωσίας.

Η μέρα μας έκλεισε με την επίσκεψή μας, εξωτερικά, στο ερειπωμένο πλέον εργοστάσιο Καμπά, με τη χαρακτηριστική καμινάδα, που από το 1882 συνέβαλλε τα μέγιστα για την άνθιση της ευρύτερης περιοχής. Το όνομα του Καμπά από την αρχή συνδέθηκε με διακρίσεις και στο εξωτερικό. Φημισμένο είναι το περίφημο Brandy που συναγωνίστηκε επαξίως με το γαλλικό.

Τέλος την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012, παράλληλα με την επίδοση της βαθμολογίας, διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Ομάδα του σχολείου το Bazaar Γεύσεων που έχει γίνει θεσμός στη σχολική μας πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια. Φέτος οι μαθητές του προγράμματος μαγείρεψαν γευστικά εδέσματα, αλμυρά και γλυκά, με κύριο συστατικό το κρασί ή το μούστο, Πιο συγκεκριμένα μαγείρεψαν: κόκορα και κοτόπουλο κρασάτο, γαρίδες ζαλισμένες στο κρασί, χταπόδι μεθυσμένο, φιλέτο με κρασί, μπεκρί μεζέ, σαλάτα με μπαλσάμικο (κρασί παλαιωμένο 10 ετών), μουστοκούλουρα, κέικ με κρασί, κέικ με μούστο, τρουφάκια με λικέρ, αχλάδια βρασμένα σε κρασί, αλλά υπήρχαν και τα παραδοσιακά γλυκίσματα λόγω των εορταστικών ημερών όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες. Παράλληλα η Πολιτιστική Ομάδα πουλούσε το ημερολόγιο του 2013 που ετοίμασε με θέμα "Το Αμπέλι και το κρασί στην Τέχνη".. Από τις σελίδες ξεπηδούν πίνακες διάσημων ζωγράφων όπως Van Gogh, Paul Gaugin. Caravagio, Miro, Cezanne, Τσαρούχης κα.. Η πώλησή του θα συνεχιστεί από τους μαθητές μέχρι εξαντλήσεώς του. Η τιμή του ανέρχεται στα 4€ και σκοπό έχει να ενισχύσει οικονομικά τις μελλοντικές εκδηλώσεις του προγράμματος. Πολλές ευχαριστίες για την πολύτιμη βοήθειά της στην κα Ελένη Ξένου-Παχύ (εταιρεία Lithotech) για την εκτύπωση του ημερολογίου αλλά και στούς γονείς που βοήθησαν στην Παρασκευή των εδεσμάτων. Και οι δύο δραστηριότητες σκοπό έχουν να στηρίξουν οικονομικά το Πολιτιστικό Πρόγραμμα για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις μελλοντικές του δραστηριότητες.

Δείτε φωτό και βίντεο

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες
Σοφία Λυμπεροπούλου
Κορίννα Περτσινίδου
Βάσια Γερμανού