Αρχική

Περιπέτεια στη Λιχουδανία
Κατερίνα Μουρίκη, Κυριακή Ζακχαίου

παιδική λογοτεχνία. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Η Μιράντα, ο Νικόλας, ο Μιχάλης κι ο Άρης είναι μία παρέα παιδιών που άθελά τους βρέθηκαν σε έναν μαγικό κόσμο, την Λιχουδανία.
Όλα στην Λιχουδανία ήταν φτιαγμένα από ζάχαρη, σοκολάτα κι όλων των ειδών τα γλυκά. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν βλέποντας αυτόν τον τόπο. Μια κακιά μάγισσα όμως, η οποία ζει εκεί, προσπάθησε να τους παγιδεύσει δίνοντάς τους να φάνε πολλά γλυκά, ώστε να παχύνουν και να μην μπορούν να φύγουν.
Όλα ξεκίνησαν μια μέρα που τα δυο μικρότερα παιδιά της παρέας ο Νικόλας, που πάει Νηπιαγωγείο, κι η Μιράντα, που πάει τρίτη δημοτικού, κάθονται πάνω σε ένα μαγικό σύννεφο από σαντιγί. Αυτό το σύννεφο τους μεταφέρει κατευθείαν στην Λιχουδανία. Όταν τα μεγαλύτερα παιδιά κατάλαβαν ότι λείπουν τα μικρότερα ανέβηκαν κι αυτοί σε ένα μαγικό σύννεφο κι έφτασαν στην Λιχουδανία. Όλα φαίνονταν ωραία μέχρι που η μάγισσα των γλυκών εμφανίζεται. Με το που είδε τα παιδιά φώναξε τους βοηθούς της και οργάνωσε ένα σχέδιο: Να δώσει στα παιδιά να φάνε τόσα πολλά γλυκά ώστε να παχύνουν και να δυσκολευτούν να ταξιδέψουν με το σύννεφο για το δρόμο του γυρισμού. Η παρέα των παιδιών, όπως ήταν φυσικό, ενθουσιάζεται με τα γλυκά. Τρώνε, τρώνε και τρώνε ασταμάτητα μέχρι που παχαίνουν όλα.
Μόλις η μάγισσα είδε ότι τα παιδιά πάχυναν, με την βοήθεια των βοηθών της τα αιχμαλωτίζει όλα , εκτός από ένα, την Μιράντα που είχε κρυφτεί πίσω από ένα σπίτι κι έτρωγε. Τώρα, η Μιράντα είναι αυτή που πρέπει να σώσει τους φίλους της. Για να το κάνει όμως αυτό πρέπει να βρει τροφές μόνο με βιταμίνες και πρωτεΐνες ώστε να αδυνατίσει, πριν όμως η μάγισσα μαγειρέψει τους φίλους της.
Η Μιράντα τελικά τα καταφέρνει και σώζει τους φίλους της. Η παρέα μετά ανάγκασε την μάγισσα να φάει εκείνη τα γλυκά και να παχύνει. Τα παιδιά έφυγαν από τη Λιχουδανία, εντυπωσιασμένα για όλα αυτά που συνέβησαν αλλά και απρόθυμα βέβαια να ξαναπάνε στον μαγικό εκείνο κόσμο!

Ο ήρωας που με συγκίνησε ήταν η Μιράντα, που παρόλη τη μικρή της ηλικία, ήταν μόνο οκτώ χρονών, σκέφτηκε ώριμα και υπεύθυνα και κατάφερε να σώσει τους φίλους της. Σκέφτηκε την παρέα της και κινδύνεψε για αυτήν. Θα μπορούσε πολύ απλά να ξεφύγει μόνη της, να ανέβει σε ένα μαγικό σύννεφο και να επιστρέψει στον τόπο της. Όμως αντί για αυτό, κάθισε και σκέφτηκε έναν πολύ έξυπνο λόγο για να σώσει τους φίλους της και τελικά τα κατάφερε.

Θα πρότεινα και σε άλλα παιδιά να διαβάσουν αυτό το βιβλίο γιατί είναι διασκεδαστικό, αστείο, έχει δράση και επίσης μας δίνει δύο μαθήματα:
- Το ένα είναι ότι πρέπει να τρώμε φαγητά που περιέχουν βιταμίνες και πρωτεΐνες ώστε να είμαστε αδύνατοι, υγιείς και ευκίνητοι. Επίσης μας δείχνει πως αντιδρά το σώμα μας στα πολλά γλυκά και πόσο κακό μας κάνουν.
- Το δεύτερο μάθημα που παίρνουμε είναι ότι πρέπει να σκεφτόμαστε τους φίλους μας και όχι μόνο τον εαυτό μας.
Γενικά, το βιβλίο μπορεί να χαρακτηριστεί διδακτικό και μπορεί να διαβαστεί από παιδιά εννιά ετών και πάνω.


Μαριλένα Σεργουλοπούλου, Α3