Αρχική

 

 

 


«Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΜ ΣΟΓΙΕΡ» Του Mark Twain


Λίγα λόγια για την υπόθεση


Ζούσε κάποτε ένα παιδί που λεγόταν Τομ Σόγιερ και η αλήθεια είναι ότι δεν ζούσε μία καλή ζωή, διότι συναναστρεφόταν κακά παιδιά τα οποία τον παρέσυραν άδικα σε πολλές αταξίες. Το αποτέλεσμα ήταν η μητέρα του να τον μαλώνει και να τον βάζει τιμωρίες συνέχεια.
Μια μέρα όμως, ο Τομ δεν άντεξε και πήρε την απόφαση να φύγει από το σπίτι. Πήρε λοιπόν ξύλινες σανίδες και κατασκεύασε μία μικρή σχεδία, ίσα ίσα να χωράει εκείνον. Ξεκίνησε το ταξίδι του στη θάλασσα και μετά από κάποιες μέρες κατέληξε σε ένα έρημο νησί, όπου και έκατσε. Είχε πάρει τροφή και νερό μαζί του για να μπορέσει να επιβιώσει.
Σε λίγο καιρό όμως μετάνιωσε που πήγε εκεί γιατί συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να ζήσει μακριά από τη μητέρα του. Ξεκίνησε το ταξίδι του γυρισμού όταν κάποια στιγμή στη μέση της θάλασσας άρχισε η σχεδία του να χαλάει και βούλιαξε. Έτσι ο Τομ αναγκάστηκε να πέσει στη θάλασσα και ν’ αρχίσει να κολυμπάει. Κάποια στιγμή, πέρασε ένα πειρατικό καράβι από κοντά του και ζήτησε βοήθεια. Σε αντάλλαγμα για να τον γυρίσουν σπίτι του ζήτησαν να τους βοηθήσει στον πόλεμο απέναντι στους αντίπαλους πειρατές και να πάρει τη θέση ενός πειρατή που χειριζόταν τα κανόνια. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, νικητές βγήκαν οι πειρατές που βοήθησε ο Τομ κι εκείνοι διοργάνωσαν μία γιορτή προς τιμήν του. Μετά τη γιορτή, ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής και να αφήσουν τον Τομ σπίτι του.
Όταν έφτασαν, ο Τομ τους ευχαρίστησε και πήγε προς το σπίτι του. Η μητέρα του ήταν πολύ θυμωμένη μαζί του. Εκείνος της εξήγησε για τις παρέες του και τις άδικες κατηγορίες, κι εκείνη πήγε να συναντήσει τους φίλους του για να μάθει την αλήθεια. Κατάλαβε από τους φίλους του ότι ο Τομ δεν έλεγε ψέματα τόσο καιρό.
Μετά από όλα αυτά, ο Τομ άλλαξε τις παρέες του και από τότε έζησε με την μητέρα του χωρίς τσακωμούς και εντάσεις.

Ο ήρωας που με συγκίνησε ήταν ο πρωταγωνιστής, ο Τομ , επειδή δεν άντεξε την αδικία και ήταν αποφασιστικός στο να βρει λύση να γίνει καλός και να μην στενοχωρεί τη μητέρα του. Και κατάφερε τελικά να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο.
Θα πρότεινα το βιβλίο αυτό σε άλλα παιδιά να το διαβάσουν, πρώτον γιατί είναι διασκεδαστικό και δεύτερον γιατί μας περνάει το μήνυμα ότι οι παρέες μας επηρεάζουν τη ζωή μας και των γύρω μας και προσδιορίζουν το χαρακτήρα μας και την προσωπικότητά μας.


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ
ΤΑΞΗ Α3