H Πολιτιστική Ομάδα, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, επισκέφτηκε τις καταπληκτικές πετρόκτιστες εγκαταστάσεις του Μουσείου Οίνου στους Αμπελώνες Μάρκου στα Σπάτα. Εκεί είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα εκθέματα του Μουσείου από ένα ειδήμονα στο χώρο του κρσιού, τον κ.Σπύρο Μάρκου που είναι αμπελουργός, οινοποιός και γευσιγνώστης. Μερικά από τα εκθέματα που μας έκαναν εντύπωση ήταν η στροφιλιά, τα καζάνια που βράζουν το κρασί, το σύστημα φιλτραρίσματος και εμφιάλωσης που υπήρχε πριν 80 χρόνια καθώς και το πολυμήχανημα που υπήρχε στην Ευρώπη για την παραγωγή μούστου. Μεγάλη εντύπωση μας έκανε επίσης, στην κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα για συνέδρια, το πολύ πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ευρύτερη περιοχή της Παλλήνης με θέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων αλλά και την ενασχόλησή τους με το αμπέλι και την παραγωγή κρασιού.
Ο Κ. Σπύρος Μάρκου μας μίλησε επίσης για τις τοπικές ποικιλίες αλλά και μας πρόσφερε λευκό κρασί για γευσιγνωσία από την ποικιλιά Τρεβιάνο. Τέλος οι μαθητές της ομάδας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις άνετες εξωτερικές εγκαταστάσεις: στον κήπο, στην πισίνα αλλά και στην μικρή αλλά γραφική εκκλησία του Μουσείου.
Φεύγοντας ευχαριστήσαμε τον κ. Μάρκου για τη ζεστή φιλοξενία και ανανεώσαμε το ραντεβού μας στο μέλλον μιας και ο χώρος διατίθεται για εκδηλώσεις όπως: ημερίδες, ποιητικές βραδιές η βραδιές γευσιγνωσίας.
Η μέρα μας έκλεισε με την επίσκεψή μας, εξωτερικά, στο ερειπωμένο πλέον εργοστάσιο Καμπά, με τη χαρακτηριστική καμινάδα, που από το 1882 συνέβαλλε τα μέγιστα για την άνθιση της ευρύτερης περιοχής. Το όνομα του Καμπά από την αρχή συνδέθηκε με διακρίσεις και στο εξωτερικό. Φημισμένο είναι το περίφημο Brandy που συναγωνίστηκε επαξίως με το γαλλικό.
Αμπελώνες Μάρκου
Με αγάπη και κληροδοτημένη γνώση στην αμπελουργία και στην παραγωγή εκλεκτών οίνων, οι αδελφοί Μάρκου συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση 150 χρόνων, ιδρύουν το 1983 μια σύγχρονη οινοποιητική μονάδα στην Παιανία, στην μεσογαία της Αττικής, περιοχή γνωστή σχεδόν «από πάντα», για την παραγωγή οίνου και της παραδοσιακής αττικής ρετσίνας. Σήμερα πια, τους προφταίνει και η 4η γενιά, οι οποίοι ως νεότεροι οινοπαραγωγοί, με ειδικευμένη γνώση και φρεσκάδα καταθέτουν τα πρώτα δείγματα προσωπικής δουλειάς και έμπνευσης συνετά συνδυασμένα με την πείρα των πατεράδων τους.
Το οινοποιείο των «Αμπελώνων Μάρκου» αξιοποιεί την παραγωγή 100 στρεμμάτων ιδιόκτητου μεσογείτικου αμπελώνα και 100 στρεμμάτων ιδιόκτητου αμπελώνα στην Νεμέα Πελοποννήσου -του οποίου μεγάλο μέρος πλέον καλλιεργείται βιολογικά-,παραγωγή την οποία ενισχύει και με σταφύλια εκλεκτών αμπελουργών τους οποίους καθοδηγεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ποιότητας των οίνων που παράγει και με τους οποίους διατηρεί μακρές και πιστές συνεργασίες.
Οι ποικιλίες σταφυλιού που καλλιεργούνται στους αμπελώνες είναι το Σαββατιανό, (γηγενής της Αττικής), το Αγιωργίτικο (γηγενής της Νεμέας), το Ασσύρτικο, ο Ροδίτης, το Αθήρι, το Μοσχοφίλερο, το Μοσχάτο, η Μαλαγουζιά, η γαλλικές Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah και η ιταλική Trebbiano.A
Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα των Αμπελώνων Μάρκου