Αρχική

Τι χρειαζόμαστε:
 
6 αυγά + ένα επιπλέον ασπράδι
225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
300 γρ. ζάχαρη ψιλή (caster sugar)
1 κ.σ. baking powder
1/2 κ.γ. αλάτι
120 ml λάδι
180 ml χυμός πορτοκαλιού (φρεσκοστυμμένος)
10 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
3/4 κ.γ. κρεμόριο
Διατροφή
Χορτοφαγική
Περιέχει
Αβγά
Μόνο ασπράδια
Φρούτα
Πως το κάνουμε:
 
Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια βάζοντας τα σε δύο μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε έτσι, για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μπολ του μίξερ αναμιγνύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη (αφού αφαιρέσουμε 3 κ.σ. από τα 300 γρ. για να τις χρησιμοποιήσουμε αργότερα), το baking powder και το αλάτι. Σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τους κρόκους, το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και τη βανίλια. Χτυπάμε το μείγμα για 1 λεπτό σε μέτρια ταχύτητα.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το ειδικό εργαλείο για μαρέγκες, μέχρι να αφρίσουν. Προσθέτουμε το κρεμόριο και συνεχίζουμε μέχρι να δούμε ότι σχηματίζονται απαλές κορυφές. Προσθέτουμε τις 3 κ.σ. ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα να σφίξει.
Με μια σπάτουλα προσθέτουμε τη μαρέγκα λίγη-λίγη στο μείγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας με ελαφρές κυκλικές κινήσεις από τον πάτο του μπολ προς τα πάνω.
Ψήνουμε σε αβουτύρωτη φόρμα με τρύπα στη μέση, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C για 55-60 λεπτά.
Μόλις ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε από το φούρνο και το αναποδογυρίζουμε (χωρίς να το ξεφορμάρουμε) αφήνοντας το έτσι για μία ώρα.  Αυτό γίνεται για να διατηρήσει τον όγκο του και να μη «ξεφουσκώσει».
Αφού περάσει η μία ώρα, το ξεφορμάρουμε προσεχτικά.
Διατηρείται σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
 
Λίγα μυστικά ακόμα
 
Αν δεν μπορείτε να βρείτε ψιλή ζάχαρη, αλέστε κανονική ζάχαρη στο multi για 30 δευτερόλεπτα.
 
Από τη μαθήτρια Αργείτη Σοφία-Ουρανία