Αρχική

ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑΣ (λέρικο γλυκό)


      Υλικά:

1½ κούπα λάδι σπορέλαιο, 5 αυγά, 500 γραμ. γιαούρτι, 1 πακέτο φύλλα κρούστας, 1 κούπα ζαχαρη, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, 2 βανίλιες, ξύσμα πορτοκαλίου
για το σιρόπι: 3 κούπες νερό, 2½ κούπες ζάχαρη,φλούδα  πορτοκαλίου

Εκτέλεση:Προθερμένουμε το φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε με ένα μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.Προσθέτουμε το σπορέλαιο, το γιαούρτι, το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλίου και τα ανακατεύουμε.Βουτάμε ένα ένα τα φύλλα στο μίγμα, τα τοποθετούμε (το ένα πάνω στο άλλο) σε ένα ταψί και τα σουρώνουμε, να γίνουν σαν βεντάλια. Το βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί μέχρι να ροδίσει(το ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180°C και μετά το χαμηλώνουμε στους 160°C).Ταυτόχρονα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα πορτοκαλίου στους 6 -7 βαθμούς για 10 περίπου λεπτά να χοχλάσουν.Ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό στην πατσαβουρόπιτα.

Αμαλία Λάππα Α1