Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ
3.png
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Η Εφημερίδα μας / Υγεία-Διατροφή / Ανορεξία-Βουλιμία

Ανορεξία-Βουλιμία

ΑΝΟΡΕΞΙΑ - ΒΟΥΛΙΜΙΑ

anorexia6ΑΝΟΡΕΞΙΑ
Ανορεξία είναι μια διατροφική αναταραχή όπου το άτομο, παρόλο το χαμηλό του βάρος, δεν τρώει από έντονο φόβο μήπως παχύνει. Τα ανορεκτικά άτομα πάσχουν από λαθεμένη αντίληψη της εξωτερικής τους εικόνας, δηλαδή πιστεύουν ότι είναι πολύ παχιά αν και στην πραγματικότητα βρίσκονται κάτω του 85% από το κανονικό τους βάρος.
anorexia3Στη σύγχρονη εποχή οι άνθρωποι και ειδικά οι γυναίκες ασχολούνται αρκετά με το βάρος τους και το σχήμα του σώματός τους, γιατί προσέχουν πολύ την εξωτερική τους εμφάνιση. Όμως για μερικές κοπέλες η ανησυχία για το βάρος τους φθάνει σε σημείο να κατέχει κεντρική θέση στη ζωή τους, και τότε υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθούν ανορεκτικά συμπτώματα. Στις περιπτώσεις αυτές το άτομο επιθυμεί να έχει λεπτό σώμα και προσπαθεί να χάσει κιλά ή να μην αυξήσει το σωματικό του βάρος. Οι πιο συνηθισμένες συμπεριφορές είναι ν’ αποφεύγουν κάποιες κατηγορίες τροφίμων αλλά και κάποια γεύματα. Επίσης είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει, ότι πρόκειται να υπάρξουν κίνδυνοι στην υγεία του και επιπτώσεις στη ζωή του.
Η ανορεξία είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την εφηβεία. Τα μοντέλα, όπως και οι κούκλες barbie, έχουν αναλογίες κάτω του φυσιολογικού. anorexia2Δυστυχώς, πολλά νεαρά κορίτσια έχουν ως πρότυπα τέτοια σώματα και προσπαθούν να αλλάξουν την εικόνα τους. Τα συμπτώματα είναι: Στις γυναίκες η απουσία περιόδου, που συνοδεύεται από καταθλιπτική διαταραχή. Ακόμη το δέρμα τους είναι ξηρό, έχουν απώλεια μαλλιών και είναι υποσιτισμένες. Αλλάζει η συμπεριφορά τους, αφού έχουν δυσκολία να φάνε δημοσίως.
Η ανορεξία αντιμετωπίζεται παίρνοντας αντικαταθλιπτικά φάρμακα, με ψυχοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη. Αν όμως δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως αυτή η ασθένεια πρόκειται να οδηγήσει στο θάνατο.

ΒΟΥΛΙΜΙΑ
Βουλιμία είναι η υπερβολική κατανάλωση τροφής μέχρι σημείο υπερβολικού κορεσμού, που συχνά συνοδεύεται από την αίσθηση απώλειας του ελέγχου.
Το πρόβλημα είναι ότι η αυτοπεποίθηση του ατόμου αρχίζει να χάνεται και να εξαρτάται από το βάρος του και η σκέψη του περιστρέφεται γύρω από θέματα βάρους. Έτσι το άτομο φοβάται μήπως αυξηθεί το σωματικό του βάρος και οδηγείται σε ακραίες συμπεριφορές, όπως να γυμνάζεται υπερβολικά και να μην τρώει καθόλου. Επίσης, στην προσπάθεια να αδυνατίσει προκαλείται εμετός. Ωστόσο, είναι αδύνατον το σώμα να ανεχτεί για μεγάλο διάστημα μια τέτοια μεταχείριση και τελικά το άτομο οδηγείται σε «ξεσπάσματα βουλιμίας». Στη βουλιμία, όπως και στην ανορεξία, το άτομο φοβάται ότι θα πάρει βάρος, θεωρεί πολύ σημαντικό το να χάσει βάρος και νιώθει έντονη δυσφορία για το σώμα του.
anorexia1Είναι λίγο ή πολύ σε όλους γνωστό, πως οι σύγχρονες κοινωνίες και τα Μ.Μ.Ε. προβάλουν λεπτόσωμες γυναίκες ως πρότυπα μίμησης για «ηθική» τελειότητα και παντοδυναμία. Τα παχουλά άτομα νιώθουν άσχημα και βιώνουν το αίσθημα του ανικανοποίητου σχετικά με τη δική τους σωματική εικόνα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να την αλλάξουν. Έτσι το γεγονός αυτό ωθεί όλο και περισσότερα άτομα σε ακραίες συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα οικογένειες που θέλουν να βγάλουν μια καλή εικόνα προς τα έξω.
Η βουλιμία εκδηλώνεται στο τέλος της εφηβείας ή στην αρχή της ενηλικίωσης. Συχνά αναπτύσσεται μετά από μια ψυχοπιεστική κατάσταση, δηλαδή μετά από δύσκολη εμπειρία που βιώνει ένας άνθρωπος. Οι επιπτώσεις είναι η φθορά των δοντιών, το πρήξιμο του προσώπου και ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός. Ακόμη υπάρχει μυϊκή ατονία, η οποία προκαλείται από τους συχνούς εμετούς. Επιπλέον εμφανίζεται και κατάθλιψη.


anorexia4Η βουλιμία μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί, λαμβάνοντας αντικαταθλιπτικά φάρμακα και απευθύνοντας σε ψυχοθεραπευτική συνεργασία. Σημαντικό είναι το άτομο να παρακολουθείται σ’ όλο το διάστημα της χρήσης τους. Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτή η ασθένεια το άτομο οδηγείται σε θάνατο.


Καψάσκη Αναστασία
Β΄2

Βρίσκεστε εδώ: Home Η Εφημερίδα μας Υγεία-Διατροφή Ανορεξία-Βουλιμία