Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ
3.png
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Η Εφημερίδα μας / Υγεία-Διατροφή / Γλυκά...Γιορτές...Θερμίδες

Γλυκά...Γιορτές...Θερμίδες

Γλυκά…. Γιορτές….. ΘΕΡΜΙΔΕΣ!
 
Οι πιο κάτω συμβουλές ανήκουν στον Δημήτρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο
 
ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
 
Υπάρχουν δύο ειδών βασιλόπιτες: τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι. Η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες χάρη στη μαστίχα και στο πορτοκάλι και λιγότερο νάτριο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης η ποσότητα βουτύρου που περιέχει είναι μικρότερη σε κορεσμένα λίπη σε σχέση με την βασιλόπιτα τύπου κέικ. Η βασιλόπιτα τύπου κέικ αυξάνει τη χοληστερόλη στο αίμα που κατηγορείται για καρδιαγγειακές παθήσεις. Πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου εξαιτίας  του γάλακτος και των αμυγδάλων. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο συστατικό για τα οστά και τα δόντια. 
Βασιλόπιτα τύπου κέικ: ανά 100 gr ενέργεια 350 Kcal
 
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
 
Τα μελομακάρονα εξαιτίας του ελαιόλαδου και των καρυδιών αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, κυρίως Ε, και καλών λιπαρών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων, που έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Ο συνδυασμός μέλι – καρύδια προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενισχύοντας τη μνήμη και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το μέλι επίσης είναι πλούσιο σε σίδηρο και σε φυλλικό οξύ, με αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού με την κανέλα που περιέχει σίδηρο, τονώνουν την άμυνα του οργανισμού. 
Μελομακάρονα ανά 100 gr ενέργεια 365 kcal
 
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
Το βούτυρο το οποίο περιέχεται στον κουραμπιέ έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, που αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής, όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα. Οι κουραμπιέδες περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης, η οποία αποτελεί απειλή για τα δόντια αλλά και για την αύξηση του βάρους. Τέλος οι κουραμπιέδες είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες ανώτατης βιολογικής ποιότητας οι οποίες αποτελούν δομικό συστατικό του μυϊκού συστήματος.
Κουραμπιέδες ανά 100 gr ενέργεια 463 kcal
 
ΔΙΠΛΕΣ
 
Το μείγμα για τις δίπλες σε συνδυασμό με το μέλι διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες τονώνουν την πνευματική διαύγεια και τον μεταβολισμό. Επίσης οι δίπλες λόγω των θρεπτικών συστατικών των αυγών, δηλαδή των βιταμινών A, D, E, του φυλλικού οξέος, των πρωτεινών, του ασμβεστίου και των αντιοξειδωτικών  έχουν ευεργετική επίδραση στον οργανισμό, ενώ και το τελικό γαρνίρισμα με μέλι εφοδιάζει με άμεση ενέργεια.
Δίπλες ανά 100 gr ενέργεια 340 kcal.
 
Από τη μαθήτρια Μαρία Νεμπού
Βρίσκεστε εδώ: Home Η Εφημερίδα μας Υγεία-Διατροφή Γλυκά...Γιορτές...Θερμίδες