Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ
2.png
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Η Εφημερίδα μας / Βιβλία που προτείνουμε / Η Φόνισσα

Η Φόνισσα

Η ΦΟΝΙΣΣΑ


Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Η Φόνισσα είναι το δεύτερο εκτενές διήγημα (νουβέλα) του Παπαδιαμάντη και θεωρείται από πολλούς το αριστούργημα του.
Λίγα λόγια για την υπόθεση


Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μας παρουσιάζει σ’ αυτό το μυθιστόρημα μια ηλικιωμένη χήρα, τη Φραγκογιαννού, η οποία σε όλη της τη ζωή είχε περάσει πολλά βάσανα υπηρετώντας τους άλλους. Έβγαλε έτσι το συμπέρασμα πως οι γυναίκες μόνο συμφορές γνώριζαν στη διάρκεια της ζωής τους. Ένα βράδυ, καθώς ξαγρυπνούσε δίπλα στην άρρωστη, νεογέννητη εγγονή της, της ήρθαν όλες οι αναμνήσεις από την καταπιεσμένη ζωή της. Θόλωσε και σκότωσε τη μικρή εγγονή της. Ο δρόμος της μετά την έφερε στο σπίτι του Γιάννη του Περιβολά. Εκεί συνάντησε τις δύο μικρές του κόρες και χωρίς να χάσει ευκαιρία τις έριξε μέσα σε μια στέρνα γεμάτη νερό για να πνιγούν, θεωρώντας πως έτσι κάνει καλό και στην άρρωστη μητέρα τους και στις ίδιες. Η χωροφυλακή την υποψιάζεται και αποφασίζει να τη συλλάβει, με αφορμή όμως ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει: ένα κοριτσάκι πνίγηκε σε ένα πηγάδι και κοντά του βρισκόταν η Φραγκογιαννού. Αν και ευχήθηκε να πνιγεί το κορίτσι η ίδια δεν το έσπρωξε. Στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τους χωροφύλακες και προσπαθώντας να περάσει από ένα στενό πέρασμα γης, η παλίρροια την παρασύρει και πνίγεται. Πεθαίνει ανάμεσα στη θεία και την ανθρώπινη δικαιοσύνη.
Από τους ήρωες του μυθιστορήματος με συγκίνησαν τα αθώα θύματα της Φραγκογιαννούς, που ήταν όλα μικρά παιδιά που δεν είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τη ζωή τους γιατί η Φραγκογιαννού αποφάσισε, ως «θεός», για τις ζωές τους και τους τις στέρησε. Με συγκίνησαν επίσης οι γονείς των θυμάτων που εξαιτίας της Φραγκογιαννούς έχασαν τα παιδιά τους και ο πόνος και η θλίψη τους ήταν αβάσταχτη. Η ίδια η ηρωίδα του μυθιστορήματος μου προκαλεί οίκτο και οργή. Η συμπεριφορά της εξηγείται από τα βιώματα που είχε στη ζωή της και από το οικογενειακό περιβάλλον που έζησε αλλά αυτό δεν την δικαιολογεί για τις πράξεις της.
Θα πρότεινα το μυθιστόρημα αυτό σε άλλα παιδιά για να δουν σε τι σημείο μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει περάσει μια δυστυχισμένη και καταπιεσμένη ζωή και να δουν πως τελικά το κακό τιμωρείται. Η Φραγκογιαννού πεθαίνει με πνιγμό, με τον ίδιο θάνατο που είχαν και τα θύματά της.
« Η γραία Χαδούλα εύρε τον θάνατο εις το πέραμα του Αγίου Σώστη, εις τον λαιμόν τον ενώνοντα τον βράχον του ερημητηρίου με την ξηράν, εις το ήμισυ του δρόμου, μεταξύ της θείας και της ανθρωπίνης δικαιοσύνης ».
ΜΑΡΙΕΦΗ ΓΕΩΡΓΑΛΑ Α1
Παιδιά προσοχή: αν θέλετε να το διαβάσετε υπάρχει ολόκληρο στο ίντερνετ στη διεύθυνση www.mikrosapoplous.gr/.../fragogiannou....