Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ
3.png
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Η Εφημερίδα μας / Διαβάσαμε και μας άρεσε / Βροχόπτωση

Βροχόπτωση

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ


Το νερό που έπεσε στo κέντρο της Αθήνας το πρωί της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου 2013 ήταν σχεδόν διπλάσιο από τη συνολική βροχόπτωση στη διάρκεια ενός συνηθισμένου Φεβρουάριου.

Στο σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Γκάζι, το ύψος της βροχόπτωσης (όπως μετράται μέσα σε ένα ανοιχτό κουτί) από τις 05.00 έως τις 11.00 είχε φτάσει τα 95 χιλιοστά.

Ο αριθμός δεν φαίνεται μεγάλος, στην πραγματικότητα όμως η ποσότητα αυτή είναι σχεδόν διπλάσια από τη μέση βροχόπτωση για το μήνα Φεβρουάριο στην Αττική, η οποία κυμαίνεται γύρω στα 48 χιλιοστά.

Το νερό που έπεσε το πρωί της Παρασκευής σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου έφτασε τα 95 λίτρα, όγκος που αντιστοιχεί σε περίπου 95 κιλά. Σε μια ταράτσα των 100 τετραγωνικών μέτρων, η συνολική ποσότητα νερού σε διάστημα μερικών ωρών πλησίασε τους 10 τόνους.

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς της ΕΜΥ δήλωσε μάλιστα στο Μega ότι η νεροποντή ήταν η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αθήνα για το μήνα Φεβρουάριο.

Το ύψος της βροχόπτωσης δεν ήταν πάντως ίδιο σε όλο το λεκανοπέδιο: κυμάνθηκε από τα 95 χιλιοστά στο Γκάζι και τα 90 στο Παλαιό Φάληρο έως τα 80mm στου Ζωγράφου και τα 76mm στον Πειραιά.

Το δίκτυο αποχέτευσης θα ήταν δύσκολο να απορροφήσει αυτή τη ροή ακόμα κι αν δεν υπήρχαν βουλωμένα φρεάτια, φαίνεται όμως ότι η Αθήνα ήταν εντελώς απροτετοίμαστη για μια τέτοια νεροποντή. «Ήταν μια από τις χειρότερες καταιγίδες στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών από το 1961» δήλωσε στη NET ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Γεωργακόπουλος.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1.Μια γυναίκα 24 ετών έχασε τη ζωή της στη διάρκεια της πρωινής νεροποντής. Η άτυχη νεαρή οδηγούσε στην περιοχή Αμαρουσίου - Χαλανδρίου, όταν έσβησε το αυτοκίνητο της.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, όταν περαστικοί είδαν ότι η κοπέλα δεν μπορούσε να βγει από το αυτοκίνητό της, άνοιξαν την πόρτα του οδηγού και την βρήκαν μέσα αναίσθητη.

Στη διάρκεια της μεταφοράς της στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έγινε προσπάθεια ανάταξης χωρίς αποτέλεσμα και στο Σισμανόγλειο διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι η κοπέλα έπαθε σοκ και υπέστη ανακοπή.

Τα ακριβή αίτια θανάτου θα εξακριβώσει ο ιατροδικαστής.