Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ

Νέα και ανακοινώσεις

 
 

Ενδιαφέρουσες φράσεις

 
 

Αρχική

Μια δημιουργική σύμπραξη ξεκίνησαν τα σχολεία του 1ου Γυμνασίου Γέρακα Αττικής, του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης και του ICS "Palazzo-Salinari" di Montescaglioso στην Ιταλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning με θέμα τα αρχαία θέατρα την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Ο τίτλος του έργου είναι ταυτόσημος με τον τίτλο του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποίησε πέρσι το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα "Τα αρχαία θέατρα αντηχούν μες στη σιωπή τους", εκφρασμένος όμως στην αγγλική γλώσσα, "The ancient theaters echo in their silence" αφού τα αγγλικά θα είναι η γλώσσα εργασίας μεταξύ των τριών σχολείων.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο 1ο Γυμνάσιο Γέρακα, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υλοποιεί το πολιτιστικό πρόγραμμα για τα αρχαία θέατρα. Μεταξύ των περσινών δράσεων του πολιτιστικού του προγράμματος ήταν η εγκαινίαση της πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου – μια διαδρομή που έχει σχεδιάσει το σωματείο «Διάζωμα»- η «υιοθεσία» του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης στο Ν. Πρεβέζης, η δημιουργία μασκών με δάσκαλο τον εικαστικό Τάκη Λουκάτο, η παρουσίαση ενός δρώμενου με αποσπάσματα από χορικά από τον Αισχύλο, το Σοφοκλή και τον Ευριπίδη στο χώρο του σχολείου παρουσία του Δημάρχου Παλλήνης, κ. Αθ. Ζούτσου, του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, του Προέδρου του «Διαζώματος» κ. Στ. Μπένου και της τοπικής κοινωνίας.

Φέτος ο γενικός σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές και από τα τρία σχολεία την αρχιτεκτονική των Ελληνικών αλλά και Ρωμαϊκών αρχαίων θεάτρων καθώς και να μελετήσουν αρχαίους τραγωδούς αλλά και να δραματοποιήσουν αποσπάσματα από το έργο του αρχαίου κωμικού Αριστοφάνη.

Οι επιμέρους στόχοι περιλαμβάνουν την κατανόηση της εξέλιξης του θεάτρου από την αρχαιότητα, της ανάγκης της προστασίας αλλά και της αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων ως ανυπέρβλητα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της "υιοθέτησης" ενός αρχαίου θεάτρου. Οι μαθητές μέσω αυτού προγράμματος θα αποκτήσουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, παρατήρησης και έρευνας καθώς και ανάπτυξης δεξιοτήτων στην ξένη γλώσσα που θα είναι η αγγλική. Θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία ΤΠΕ, με έμφαση στα εργαλεία Web 2.0 τα οποία διευκολύνουν τη συνεργατική μάθηση.

Οι μαθητές του προγράμματος θα ξεναγήσουν και θα ξεναγηθούν στα αρχαία θέατρα της Αττικής, της Αρχαίας Μεσσήνης και της Ιταλίας υλοποιώντας έτσι και τη δράση του σωματείου «Διάζωμα», με το οποίο το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα συνεργάζεται στενά, «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους μαθητές να γνωρίσουν, να αγκαλιάσουν και να προστατεύσουν τα αρχαία θέατρα.

Η συνεργασία των σχολείων ανακοινώθηκε στην τηλεόραση του Σκάι όταν ο κ. Στ. Μπένος έδωσε συνέντευξη για τις δράσεις του «Διαζώματος», την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015, στην εκπομπή της δημοσιογράφου κας Άννας Μπουσδούκου, "Τώρα" πλαισιωμένος, σε ζωντανή σύνδεση, από την πολιτιστική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Γέρακα.

Ευελπιστούμε ότι μέσω αυτής της σύμπραξης μεταξύ των τριών σχολείων, θα δημιουργήσουμε ένα δίκτυο, φιλικά προσκείμενων προς τα αρχαία θέατρα, σχολείων και οι μαθητές μας θα ενστερνιστούν ανθρωπιστικές αξίες όπως επίσης θα νιώσουν την ανάγκη της διατήρησης των αρχαίων θεάτρων, αυτών των ανυπέρβλητων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που αν και τώρα σιωπούν αντηχούν στους αιώνες αυτά που έχουν βιώσει, πνευματικές αξίες και δημοκρατικούς θεσμούς.

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Γέρακα είναι:
Περτσινίδου Κορίννα, Λυμπεροπούλου Σοφία, Τσιακούλια Κατερίνα, Δημαράς Παναγιώτης,
Σπυροπούλου Κατερίνα –Χριστίνα

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του ICS "Palazzo-Salinari" di Montescaglioso είναι:
Maria Vena, Bruna-Cristina Grieco

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης είναι:
Καψάλη Μαρία, Σταθοπούλου Ελισάβετ, Γαβαλά Ειρήνη, Κορομηλά Ευαγγελία, Λιάσκος Στέφανος, Μακροπούλου Γεωργία, Ντζιμάνη Δήμητρα.

gerakas

ICS PALAZZO SALINARI DI MONTESCAGLIOSO (1)

messini