Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ

Νέα και ανακοινώσεις

 
 

Ενδιαφέρουσες φράσεις

 
 

Αρχική

invitation-sim

Μια μαγική βραδιά ήταν η Τετάρτη 3 Μαΐου 2017 για όσους παραβρέθηκαν στο σχολείο μας για την εκδήλωση «Σβήνουμε τα φώτα.. μετράμε τ’ άστρα». Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην ομιλία του διακεκριμένου επιστήμονα, κ. Διονυσίου Σιμόπουλου, αστρονόμου και φυσικού, Επίτιμου Δ/ντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, με θέμα «Είμαστε όλοι αστερόσκονη».

Μας μίλησε για την ερωτική σχέση του ανθρώπου με τον ουρανό καθώς και για τη φύση του ανθρώπου να θέλει να μάθει για το σύμπαν. Αναφέρθηκε στον Γαλαξία μας που αποτελείται από 100 δις άστρα και στους γειτονικούς γαλαξίες όπως η Ανδρομέδα. Ο αριθμός των γαλαξιών που αποτελούν το σύμπαν αγγίζει το 1 τρις. Έθιξε το θέμα της θεωρίας της μεγάλης έκρηξης η οποία έχει περιγράψει την εξελικτική πορεία του Σύμπαντος τα τελευταία 13,8 δις χρόνια. Κατόπιν υποστήριξε ότι είμαστε από τα ίδια συστατικά που φτιάχτηκε το σύμπαν, αφού τα 2/3 του σώματός μας αποτελείται από υδρογόνο το οποίο δημιουργήθηκε πριν από 13,8 δις χρόνια. Οπότε και εμείς έχουμε αυτή την ηλικία! Χαρακτήρισε τους αστρονόμους σαν αρχαιολόγους του σύμπαντος, αφού οτιδήποτε παρατηρούν σ’ αυτό έχει ήδη δημιουργηθεί πριν από πολλά χρόνια. Μας μίλησε επίσης για τις μαύρες τρύπες που είναι τα λείψανα ενός γιγάντιου άστρου. Μας καθησύχασε ότι η καταστροφή του ήλιου θα συμβεί μετά από 6 δις χρόνια! Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι στο προσεχές μέλλον θα δοθούν απαντήσεις για το θέμα της σκοτεινής ύλης και ενέργειας.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στην παρατήρηση της Σελήνης, του Δία και των δορυφόρων του μέσω των τριών τηλεσκοπίων της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης που είχε εγκαταστήσει στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας ο αστροφυσικός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Άρης Μυλωνάς. Με σύμμαχο τον υπέροχο καιρό, απόλαυσαν όλοι οι συμμετέχοντες τις τηλεσκοπικές παρατηρήσεις.

Τα δεδομένα των παρατηρήσεών μας τα υποβάλαμε στο παγκόσμιο πρόγραμμα "Ο πλανήτης Γη το βράδυ..." - Globe at Night 2017 που οργανώνεται από την Ελλάδα από το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το παγκόσμιο πρόγραμμα Globe at Night 2017 έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Φωτορρύπανσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για την φωτεινότητα του νυκτερινού ουρανού της περιοχή τους. Με το τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο αρχείο σχετικά με την Φωτορρύπανση, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μελετηθούν οι επιπτώσεις της.

H εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Παλλήνης την οποία τίμησε ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Αθανάσιος Ζούτσος, απευθύνοντας χαιρετισμό. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της σχολικής μας επιτροπής κ. Άγγελος Λιακόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωστής Σμέρος, οι Αντιδήμαρχοι, κ. Βασίλης Δημητριάδης και κ. Θεόδωρος Σταματίου, οι πρώην Αντιδήμαρχοι κ. Φώτης Αβαρκιώτης και κ. Δημήτριος Καρκούλιας, η Πρόεδρος και η Γραμματέας του ΣΓΚ του σχολείου μας, κ. Δήμητρα Χατζηγιάννη και Πηνελόπη Δρυλάκη αντίστοιχα, εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων και του Συλλόγου «Πηγή», εκπαιδευτικοί και μαθητές από όμορα σχολεία καθώς και πολίτες του Δήμου Παλλήνης.

Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν οι μαθητές των τριών περιβαλλοντικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος για την Κλιματική Αλλαγή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου μας σε πιλοτικό Πρόγραμμα της UNESCO για τα σχολεία του δικτύου ASPnet (Associated Schools Project network), με θέμα την Ολιστική Σχολική Προσέγγιση στην Κλιματική Αλλαγή. Το πρόγραμμα συντονίζεται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Να ευχαριστήσουμε θερμά τους εξαιρετικούς επιστήμονες, κ. Διονύσιο Σιμόπουλο και κ. Άρη Μυλωνά που μας ταξίδεψαν με μοναδικό τρόπο μέχρι την "άκρη του Σύμπαντος". Ευχαριστούμε επίσης τους ερασιτέχνες αστρονόμους Παναγιώτη Καζασίδη και Αλέξανδρο Γαραντζιώτη από την Ελληνική Αστρονομική Ένωση (Ε.Α.Ε.) που ταξίδεψαν με τον εξοπλισμό και τις γνώσεις τους τους μαθητές μας μέχρι πολύ αργά το βράδυ και συνέβαλλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Παναγιώτης Δημαρά

Κορίννα Περτσινίδου

Μαρία Άρχου

DSCN5083
DSCN5083 DSCN5083
DSCN5115
DSCN5115 DSCN5115
DSCN5176
DSCN5176 DSCN5176
DSCN5200
DSCN5200 DSCN5200
DSCN5207
DSCN5207 DSCN5207
DSCN5222
DSCN5222 DSCN5222
photo1 (2)
photo1 (2) photo1 (2)
photo1
photo1 photo1
photo2
photo2 photo2
Screenshot_3
Screenshot_3 Screenshot_3
Screenshot_6
Screenshot_6 Screenshot_6
Screenshot_12
Screenshot_12 Screenshot_12

Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε το βίντεο "Το Τραγούδι της Γης" του Μίκη Θεοδωράκη. Δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου και προβλήθηκε στο Πλανητάριο στις 14 Δεκεμβρίου 2010 για την εκδήλωση του Ιδρύματος: «85 χρόνια Μίκης».

Κατόπιν προβλήθηκε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα  για τη ζωή και το έργο του διακεκριμένου αστροφυσικού κ. Σιμόπουλου.

Ομιλία του Δ/ντή Παναγιώτη Δημαρά

Χαιρετισμός του Δημάρχου Παλλήνης, Αθανάσιου Ζούτσου

Ομιλία της καθηγήτριας Κορίννας Περτσινίδου

Ομιλία του Διονύσιου Σιμόπουλου

 Ομιλία του Άρη Μυλωνά

Βρίσκεστε εδώ: Home Εκπαιδευτικά Προγράμματα Περιβαλλοντικά Η ζωή μας από ψηλά Σβήνουμε τα φώτα..μετράμε τ'άστρα