Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ
3.png
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Εκδρομές - Επισκέψεις / Εκδρομές Σχ. Έτους 2018-2019 / Εκδρομή στην Πάτρα-Αίγιο

Εκδρομή στην Πάτρα-Αίγιο

“Ο Κόσμος των Νοημάτων” … ταξιδεύει

patra1

Λέγεται ότι το επίπεδο πολιτισμού κάθε κοινωνίας φαίνεται από το βαθμό αποδοχής και ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία. Αυτός ήταν και ο στόχος του πολιτιστικού προγράμματος του σχολείου μας, του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, «Ο Κόσμος των Νοημάτων», για το 2019: να γνωρίσουμε τον κόσμο των κωφών και βαρηκόων μαθητών που φοιτούν στο 18ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πατρών, να νοηματίσουμε μαζί τους, να μοιραστούμε τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους με ευαισθησία και ενσυναίσθηση, αλλά και να γνωρίσουμε κάθε δυνατότητα και ευαισθησία των ανθρώπων που στερούνται την αίσθηση της ακοής.

Έτσι, λοιπόν, μια ομάδα 12 μαθητών Λυκείου, μαζί με τέσσερις καθηγήτριες τους και τον Διευθυντή του σχολείου, κύριο Στράτο Μαρίνο, επισκέφθηκαν το σχολείο μας την Τρίτη, 7 Μαΐου 2019, και έγινε η πρώτη γνωριμία μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού. Ανταλλάξαμε δώρα που ήταν έργα των συμμετεχόντων μαθητών και από τα δύο σχολεία. Ακολούθησε η δική μας επίσκεψη την επόμενη εβδομάδα, και τα συναισθήματα όλων μας δεν περιγράφονται…

Την Κυριακή, 12 Μαΐου ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί το ταξίδι μας προς την Πάτρα. Επισκεφθήκαμε πρώτα το αρχαιολογικό μουσείο Πατρών, και η κα Παπαγιαννοπούλου ανέλαβε την ξενάγηση των παιδιών, μοιράζοντάς τους σχετικούς οδηγούς. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του οινολογικού πάρκου ACHAIA CLAUSS, ενώ η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με περίπατο στην παραλία του Αιγίου.

Τη Δευτέρα, 13 Μαΐου, 14 μαθητές μας και δύο καθηγήτριες, με επικεφαλής την κα Βάσια Γερμανού, υπεύθυνη του προγράμματος , βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις του σχολείου τους στην Αρόη Πατρών. Είναι το μοναδικό σχολείο στην Ελλάδα που έχει τμήματα ακουόντων αλλά και κωφών και βαρηκόων επίσης. Μας υποδέχθηκαν θερμά, μαθητές και εκπαιδευτικοί, και μας έκαναν την τιμή να μας ξεναγήσουν στο υπέροχο σχολείο τους. Στη συνέχεια τα παιδιά έπαιξαν παιχνίδια ομαδικά, τραγούδησαν στη νοηματική, ενώ στο τέλος τους προσφέραμε τα δώρα μας: ένα βιβλίο για τον τόπο μας και ένα γλυπτό καράβι, κατασκευή της μαθήτριας, Δήμητρας Γκίζα. Την ώρα του αποχωρισμού η συγκίνηση ήταν διάχυτη, γι’ αυτό και δόθηκε η υπόσχεση ότι θα υπάρξει συνέχεια σε αυτό το ταξίδι…

Αμέσως μετά, μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε το Κάστρο στην περιοχή της Αρόης, το Ρωμαϊκό Ωδείο και το Ρωμαϊκό Στάδιο, να περιπλανηθούμε στην πλατεία Γεωργίου και να προσκυνήσουμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα. Είχαμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας φίλο και ξεναγό τον Διευθυντή κ. Μαρίνο.

Το επόμενο πρωινό, της Τρίτης 14 Μαΐου, ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής, με προορισμό τα Καλάβρυτα. Περνώντας μέσα από ένα ολάνθιστο, ανοιξιάτικο τοπίο, και με τη συνοδεία κιθάρας και γιουκαλίλι από τις μαθήτριες Διονυσία Σταυρουλάκη και Μυρτώ Μιχαλού και τραγουδιού από τα υπόλοιπα παιδιά και τις καθηγήτριές τους.

Στα Καλάβρυτα είχαμε κλείσει ραντεβού να επισκεφθούμε το Δημοτικό Μουσείο Ολοκαυτώματος. Η ξενάγηση, αλλά και η επιβλητική ατμόσφαιρα του μουσείου κυριολεκτικά μας συγκλόνισαν. Ακολούθησε επίσκεψη και προσκύνημα στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου και περίπατος στην πόλη των Καλαβρύτων. Τελευταία στάση μας, η παραλία στο Λουτράκι το ηλιοβασίλεμα.

Γεμάτοι καινούριες εμπειρίες και πρωτόγνωρα συναισθήματα, ανυπομονούμε για την επόμενη δράση μας… Στις 13 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματός μας σε μια εορταστική εκδήλωση, με βασικούς πρωταγωνιστές τους μαθητές μας και τη δουλειά τους και με εξέχοντες επισκέπτες και ομιλητές, αλλά και πολλές εκπλήξεις!

Οι υπεύθυνες του προγράμματος

Βάσια Γερμανού

Βάσω Παπαγιαννοπούλου

patra2

patra3

patra4

patra5

patra6

patra7

 

 patra8

patra9

patra10

 

Βρίσκεστε εδώ: Home Εκδρομές - Επισκέψεις Εκδρομές Σχ. Έτους 2018-2019 Εκδρομή στην Πάτρα-Αίγιο