Μέγεθος Γραμματοσειράς

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑ
2.png
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική / Εκδρομές - Επισκέψεις / Εκδρομές Σχ. Έτους 2016-2017 / Εκδρομή στη Μακεδονία

Εκδρομή στη Μακεδονία

 

To Οδοιπορικό της εκδρομής στη Μακεδονία, 1-4 Απριλίου

Το Σάββατο 1η Απριλίου 2017 ξεκίνησε η εκδρομή του περιβαλλοντικού προγράμματος «Κλιματική αλλαγή. Ο πλανήτης θα αντέξει. Εσύ;» και του πολιτιστικού προγράμματος «Διαχείριση μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης» με 43 μαθητές και 4 καθηγητές. Ο πολιτισμός άρρηκτα συνδεδεμένος με το περιβάλλον στα πανέμορφα μέρη της Μακεδονίας!

Και τα δύο προγράμματα είναι προγράμματα που εκπονούνται στο πλαίσιο του δικτύου των  Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet της UNESCO στο οποίο ανήκει το σχολείο μας. Η επιλογή του τόπου και των δραστηριοτήτων της εκδρομής έγιναν προκειμένου να εκπληρωθούν οι σκοποί και των δύο προγραμμάτων. Οι μαθητές μας που είχαν το ρόλο του «φωτογράφου» και του «επιστήμονα» για τη συγκέντρωση πληροφοριών, χωρισμένοι σε ομάδες, έβγαζαν φωτογραφίες, κρατούσαν σημειώσεις και στο τέλος συνέταξαν κείμενα για την κάθε ημέρα ξεχωριστά.

Οι μαθητές μας έγραψαν για τα μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO τα οποία επισκεφτήκαμε στη Θεσσαλονίκη:
«Πρώτος σταθμός το Επταπύργιο. Το Επταπύργιο ή αλλιώς Γιεντί Κουλέ χτίστηκε το 315 π.χ από τον Κάσσανδρο για προφύλαξη της πόλης από επιδρομείς. Τα βυζαντινά αυτά τείχη ήταν και ρωμαϊκά. Οι πύργοι αν και σε αριθμό ήταν 10, πήραν την ονομασία Επταπύργιο κατά αναλογία με ένα φρούριο της Κωνσταντινουπολής με το ίδιο όνομα. Τα τείχη που ήταν φτιαγμένα από πέτρα και τούβλο, τον 19ο αι. έγιναν φυλακές. Σε κάποια σημεία ήταν πιο φροντισμένα και σε κάποια πιο πρόχειρα χτισμένα. 
Δεύτερος σταθμός η Μονή Πρ. Ηλία. Ο ναός του Πρ. Ηλία είναι χτισμένος πάνω σε ένα βράχο. Ο ρυθμός του είναι τρίκομβος τετρακίονος σταυροειδής και εγγεγραμμένος. Σχηματίζει δηλ. έναν σταυρό σε σχήμα τετράγωνο εγγεγραμμένο. Η τέχνη του είναι παλαιολόγιας εποχής. Τα τούβλα του είναι καλοχτισμένα και μικρά κομμένα. Το μάρμαρο που υπάρχει προστέθηκε αργότερα για στήριξη. Στα ανατολικά του ναού υπάρχει ένα παρεκκλήσι και είναι αφιερωμένο στο Χριστό, γεγονός ασυνήθιστο αφού τα περισσότερα παρεκκλήσια είναι αφιερωμένα σε άλλους αγίους. Έχει μια σπάνια τοιχογραφία βρεφοκτονίας, όπου απεικονίζει τον Ηρώδη που σκοτώνει τα βρέφη. 
Ο τρίτος σταθμός ήταν στον Ναό του Αγ. Δημητρίου. Ο Αγ. Δημήτριος είναι ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης και θανατώθηκε το 313 μ.Χ. με διαταγή του Μαξιμιαλιανού. Η ιστορία του ναού είναι ιδιαίτερη γιατί απ'τον ναό έβγαινε μύρος που είχε την ιδιότητα να θεραπεύει ανίατες ασθένειες. Ο ρυθμός του ναού είναι βασιλική πεντάκλιτη με μήκος 44,5μ και πλάτος 33μ. Στο εσωτερικό του έχει πολλά γλυπτά και επίσης έχει την κρύπτη και το κιβώριο με το κενοτάφιο του Αγ. Δημητρίου».

Αφήνοντας πίσω την όμορφη Θεσσαλονίκη με την παλιά πόλη και κατευθυνόμενοι προς τις Σέρρες ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την Τρίτη 4 Απριλίου, τέταρτη και τελευταία ημέρα ημέρα της εκδρομής μας προκειμένου να επισκεφτούμε και άλλα μνημεία. 

Κυριακή 2 Απριλίου 2017. Πολύ όμορφα κύλησε η δεύτερη ημέρα της εκδρομής μας. Η ημέρα ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά σε περιβαλλοντικές δράσεις. Το μεγαλύτερο μέρος της αφιερώθηκε στον υδροβιότοπο της Κερκίνης όπου περιηγηθήκαμε σ'αυτόν μέσω του «Οικοπεριηγητή». Η ποδηλατάδα κατά μήκος της λίμνης μας έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το τοπίο αλλά και να παρατηρήσουμε τα βουβάλια που έβοσκαν γαλήνια δίπλα στη λίμνη. Η βαρκάδα από την άλλη πλευρά μας έδωσε τη μοναδική ευκαιρία να κάνουμε παρατήρηση πουλιών. 


Οι μαθητές μας έγραψαν: 
«Η λίμνη Κερκίνη σχηματίστηκε την δεκαετία το 1932 ενώ το φράγμα τη δεκαετία του ‘80. Τον χειμώνα λειτουργεί ως αντιπλημμυρικό έργο και το καλοκαίρι βοηθά στην άρδευση της περιοχής. Το βαθύτερο μέρος της λίμνης είναι στη νότια πλευρά της και το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει έως και 8 μέτρα. Στο βόρειο μέρος της λίμνης βρίσκεται το όρος Κερκίνη, ενώ στα νοτιοδυτικά βρίσκεται το όρος Μαυροβούνιο. Στη λίμνη βρίσκονται 16 διαφορετικά είδη ψαριών. Τα διαφορετικά είδη πτηνών ανέρχονται στα 365 ενώ ο κατεγεγραμμένος πληθυσμός τους ανέρχεται στα 35.000 πτηνά. Στη λίμνη συγκεντώνονται μεγάλοι πληθυσμοί αργυροπελεκάνων. Η διασκεδαστική περιήγησή μας στη λίμνη Κερκίνη με την ποδηλατάδα και την βαρκάδα θα μας μείνει μια αξέχαστη εμπειρία. Το τοπίο ήταν μαγευτικό και η πανίδα της σπάνια και εντυπωσιακή. 
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο σπήλαιο Αλιστράτης, ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα της Ελλάδας με πλούσια και σπάνια πανίδα, όπου θαυμάσαμε τους καταπληκτικούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες».


Δευτέρα 3 Απριλίου 2017. Η τρίτη ημέρα της εκδρομής μας αφιερώθηκε  κυρίως στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, όπου εκεί παντρεύεται η αρχαιότητα με το Βυζάντιο και τον χριστιανισμό, όπως επίσης ο πολιτισμός με το περιβάλλον. Πρόκειται για το μνημείο που εντάχθηκε στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO τον Ιούλιο του 2016. Είναι ένα διεθνές μνημείο με ιδιαίτερους συμβολισμούς, όχι μόνο για την ιστορία των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αλλά και τον χριστιανισμό. Από τους Φιλίππους διαδόθηκε από τον Απόστολο Παύλο σε ολόκληρη την Ευρώπη το ευαγγελικό μήνυμα, ιδρύοντας την πρώτη χριστιανική εκκλησία στη Γηραιά Ήπειρο και βαφτίζοντας την πρώτη Ευρωπαία και Ελληνίδα χριστιανή, την Αγία Λυδία. Εξάλλου, είναι ο τόπος όπου πραγματοποιήθηκε η μάχη των Φιλίππων, στην ομώνυμη πεδιάδα στον ίσκιο του χρυσοφόρου όρους Παγγαίου, που μετέβαλε την πολιτική ιστορία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. 

Περπατήσαμε σε ένα μεγάλο μέρος του χώρου με ξεναγό μας τον κ. Ιωάννη που μας εφοδίασε με πολλές σημαντικές πληροφορίες και για τις δύο μεγάλες εποχές του. Φύλακας - άγγελός μας για όλη την ημέρα ήταν η Γεσθημανή Τσουρουκίδου, η συνιδρύτρια της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους», - μια φράση του Ιούλιου Καίσαρα προς τον Βρούτο που έχει την έννοια της πολεμικής αναμέτρησης στους Φιλίππους - μια νεοσύστατη θερμοκοιτίδα επιστημόνων και επιστημονικών ιδεών που ασχολείται αποκλειστικά με την βελτίωση και ανάδειξη του Πάρκου των Φιλίππων.

Συγκίνηση σε όλους προκάλεσε το δρώμενο,από το Α' στάσιμο της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, το οποίο είχε ετοιμάσει μια ομάδα μαθητών μας με σκηνοθέτη τον Τάκη Λουκάτο, ειδικά γι αυτή την ημέρα και για το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Συγκινητική επίσης ήταν η επιστολή που διαβάστηκε από μαθητή μας και αφορούσε αυτή που είχε συντάξει ο Απ. Παύλος από τη φυλακή του απευθυνόμενος στους Φιλιππησίους. Η επιστολή διαβάστηκε στον προαύλιο χώρο του βαπτιστηρίου της Λυδίας, της πρώτης Χριστιανής που βάπτισε ο Απ. Παύλος. Το δρώμενο καθώς και η επιστολή βιντεοσκοπήθηκαν προκειμένου να προβληθούν στο 2ο Μαθητικό Συμπόσιο των Γυμνασίων Αττικής των Συνεργαζόμενων Σχολείων ASPnet της UNESCO που θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Απριλίου στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά και στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας με 10 μαθητές από την πολιτιστική ομάδα «Διαχείριση μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης».

Μετά το υπέροχο γεύμα που είχε επιμεληθεί η κα Τσουρουκίδου με έμφαση στα τοπικά προϊόντα, εκείνη και η συνεργάτιδά της, Αθηνά Ιωαννίδου, παρουσίασαν στους μαθητές μας τους σκοπούς της νεοσυσταθείσας επιστημονικής ομάδας "Οψόμεθα εις Φιλίππους" καθώς και τις προτάσεις τους για ανάδειξη του Πάρκου των Φιλίππων.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με μια ξενάγηση στην όμορφη Καβάλα και συγκεκριμένα στην παλιά πόλη.
Οι μαθητές μας έγραψαν για τη συγκεκριμένη ημέρα: 
«Σήμερα επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων όπου εκεί είδαμε πολλά και ενδιαφέροντα μνημεία, όπως, το αρχαίο θέατρο, έναν Μακεδονικό τάφο, ρωμαϊκά λουτρά και βυζαντινές εκκλησίες. Ενδιαφέρον ήταν και το αρχαιολογικό μουσείο. Μετά το φαγητό παρακολουθήσαμε την πορεία της ομάδας "Οψόμεθα εις Φιλίππους”».

Τρίτη 4 Απριλίου 2017. Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με τη δεύτερη επίσκεψή μας στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Ροτόντα, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, στην Αψίδα ή Καμάρα του Γαλέριου, στον Λευκό Πύργο και στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Η ξενάγηση της πόλης ξεκίνησε το πρωί με ξεναγό μας τον κ. Σαρδελή. Οι μαθητές μας κατέγραψαν τα σημαντικότερα στοιχεία της ξενάγησης:

«Επισκεφθήκαμε την Ροτόντα, η οποία χτίστηκε από τον Γαλέριο στα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. Οι Χριστιανοί την μετέτρεψαν σε εκκλησία προσθέτοντας το ιερό. Δυστυχώς οι Μουσουλμάνοι κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος των τοιχογραφιών στον τρούλο της, για να την μετατρέψουν σε τζαμί. Σήμερα η Ροτόντα λειτουργεί ως εκκλησία μία φορά τον μήνα και άλλη μία φορά τον μήνα πραγματοποιούνται σε αυτήν πολιτιστικές εκδηλώσεις. 
Ο Λευκός Πύργος ονομάστηκε έτσι όταν βάφτηκε από ένα φυλακισμένο μετά από συμφωνία με τους Οθωμανούς, κερδίζοντας κατά αυτό τον τρόπο την ελευθερία του. Μέχρι τότε τα ονόματα ήταν: Πύργος της Καλαμαριάς, Πύργος του Λέοντος ή Πύργος των Γιαννίτσαρων. Ο Πύργος είναι χτισμένος σε βυζαντινή εκκλησία χωρίς όμως να είναι βυζαντινού ρυθμού. Χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, ως χώρος αποθήκευσης πυρομαχικών, παρατηρητήριο και ως ραδιοφωνικός σταθμός. Έχει 6 ορόφους και το 2012 υψώθηκε για πρώτη φορά η Ελληνική σημαία.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είχε διαφορές εκθέσεις, αλλά μια από τις σημαντικότερες είναι «Ο χρυσός των Μακεδόνων». Το χρυσό στεφάνι της Βεργίνας, ένα από τα εκθέματα της έκθεσης είναι το μεγαλύτερο που έχει βρεθεί στον κόσμο. Εντυπωσιακά εκθέματα είναι τα χρυσά αντικείμενα, κυρίως κοσμήματα, που είχαν βρεθεί σε ανασκαφές. Σημαντικά εκθέματα ήταν το αγγείο που δείχνει τον γάμο του Διόνυσου και της Αριάδνης, ένας τεράστιος κρατήρας για την μείξη του κρασιού, οι χρυσές φιγούρες θεοτήτων όπως του Δία, της Άρτεμης και της Αθηνάς αλλά και ο πάπυρος του Δερβενίου, ένα από τα αρχαιότερα ελληνικά χειρόγραφα (το 2015 εγγράφηκε από την UNESCO στον κατάλογο "ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ")».

Η εκδρομή έκλεισε με τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις και παίρνοντας τον δρόμο του γυρισμού υποσχεθήκαμε να ανανεώσουμε μελλοντικά το ραντεβού μας με τις ομορφιές της Μακεδονίας.

Συνοδοί καθηγητές

Δημαράς Παναγιώτης

Λυμπεροπούλου Σοφία

Περτσινίδου Κορίννα

Τσιακούλια Κατερίνα

 

macedonia1
macedonia1 macedonia1
macedonia2
macedonia2 macedonia2
macedonia3
macedonia3 macedonia3
macedonia4
macedonia4 macedonia4
macedonia5
macedonia5 macedonia5
macedonia6
macedonia6 macedonia6
macedonia7
macedonia7 macedonia7
macedonia8
macedonia8 macedonia8
macedonia9
macedonia9 macedonia9
macedonia10
macedonia10 macedonia10
macedonia11
macedonia11 macedonia11
macedonia12
macedonia12 macedonia12
macedonia13
macedonia13 macedonia13
macedonia14
macedonia14 macedonia14
macedonia15
macedonia15 macedonia15
macedonia16
macedonia16 macedonia16
macedonia17
macedonia17 macedonia17
macedonia18
macedonia18 macedonia18
macedonia19
macedonia19 macedonia19
macedonia20
macedonia20 macedonia20
macedonia21
macedonia21 macedonia21
macedonia22
macedonia22 macedonia22
macedonia24
macedonia24 macedonia24
macedonia25
macedonia25 macedonia25
macedonia26
macedonia26 macedonia26
macedonia27
macedonia27 macedonia27
macedonia28
macedonia28 macedonia28
macedonia29
macedonia29 macedonia29
macedonia30
macedonia30 macedonia30
makedonia23
makedonia23 makedonia23

Βρίσκεστε εδώ: Home Εκδρομές - Επισκέψεις Εκδρομές Σχ. Έτους 2016-2017 Εκδρομή στη Μακεδονία